Egészségtelen az állami és a magánellátás keveredése

Az állami és a magán egészségügyi rendszer szétválasztása lesz az egyik legkonfliktusosabb folyamat a következő időszakban – jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a dr. Batthyány László Orvoskör Közhasznú Egyesület konferenciáján.

A kormány tervei szerint a közkórházakban csak közellátást lehet majd igénybe venni, a magánellátóknak tevékenységükhöz új helyszínt kell keresniük – hangsúlyozta az államtitkár. A két ellátási típus keveredése számos hátrányos következménnyel jár, például gyakran a közfinanszírozott szolgáltatások lassulásához vezet – fűzte hozzá.
Tájékoztatása szerint novembertől a magánellátási intézményekre is fokozatosan kiterjed majd az egy éve bevezetett digitális egészségügyi rendszer, s ezáltal a betegek az interneten elérhetik a közellátásban keletkező dokumentumaikat.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az Egészséges Budapest Programra idén 30 milliárd forint, jövőre pedig több mint 40 milliárd forint áll rendelkezésre. Emlékeztetett, az előző évben befejezett beszerzéseknek köszönhetően tíz százalékkal javult a fővárosi egészségügyi intézmények diagnosztikai képessége.

Az elmúlt időszakban a kormány nagyon jelentős összeget, 500 milliárd forintot fordított a vidéki egészségügy fejlesztésére, 77 kórházat és 54 rendelőintézetet újítottak meg. Több mint száz mentőállomást korszerűsítettek és 31 új állomást hoztak létre. Ezenkívül kiemelten támogatta a szakdolgozók béremelését, az orvosi utánképzést és a különböző betegségek megelőzését célzó programokat. Az alapellátást végző háziorvosok a 2010-es 860 ezer forint helyett ma már átlagosan havi másfél millió forintból gazdálkodhatnak.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre