Mi is imádkozunk érted, Elvis!

2004-ben, egyszer csak előkerült egy felvétel Elvis Presley-ről. A TV2 stábja úgy láttatta a nézőkkel, hogy a Király együtt érez az 56-os forradalommal és a magyarokkal. Az eredeti felvétel képkockái közé, amely eredetileg nem tartalmazott bevágásokat a forradalomról, magyarországi 56-os felvételeket illesztett be. Nyáry Krisztián utánajárt a teljes igazságnak...

Elvisnek valószínűleg a magyarok és a magyarországi forradalom nem sokat jelenthetett, amikor azt a bizonyos dalát elénekelte a Ed Sullivan Showban. Sullivan volt az, aki fontosnak érezte, hogy ilyen módon segíthessen a magyaroknak a szabadságért vívott küzdelmükben.

A Peace in the Valley (Béke a völgyben) egy gyönyörű gospel dal a kortárs keresztény könnyűzene kezdeti időszakából, amely Elvis nagymamájának kedvenc éneke volt. Emiatt énekelte az akkor még művészi karrierjének elején lévő énekes. Még ha szívesen is látnánk, hogy a Király szolidáris volt a magyarokkal, akkor is érdemes tudnunk, hogy mi a valóság az elhíresült történet hátterében.

Annyira beleéltük magunkat a magyarokkal szimpatizáló Elvis képébe, hogy Budapesten még teret is elneveztünk róla. Azt hiszem, Ed Sullivan sokkal jobban megérdemelné, hogy a tér őróla kapja a nevét.

Mindenesetre Sullivan a forradalmi magyarokat segítő szavai után felhangzó gospel valódi imának és Isten dicséretnek fogható fel, mert az. Ilyen értelemben, még ha nem is tudatosan, de Elvis Presley éneke a magyar forradalomért mondott, illetve énekelt ima volt Istenhez.

Mi is imádkozunk érted, Elvis!

(forrás: szeretlekmagyarország.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre