Újraválasztották az 1982 óta regnáló kameruni elnököt

A kameruni elnöki tisztséget 36 éve betöltő Paul Biyát hirdette ki az október eleji elnökválasztás győzteseként a nyugat-afrikai ország alkotmánybírósága, a hétfői bejelentés szerint az államfő a voksok 71 százalékát kapta.

Az 1982 óta hivatalban lévő, 85 éves Biya újraválasztására széles körben számítottak. A kameruni államfő így hetedszerre foglalhatja el az elnöki széket, mandátuma hét évre szól.

Biya ellen hét elnökjelölt indult, az ellenzéki pártok pedig azt állították, hogy választási csalás történt. Az alkotmánybíróság 18, visszaéléssel kapcsolatos keresetet utasított el a múlt héten. Maurice Kamto, a kameruni ellenzék jelöltje a választás másnapján bejelentette győzelmét, amit saját pártja adataival támasztott alá. A hétfői hivatalos eredmény szerint Kamto a voksok 14 százalékát szerezte meg, míg Biya az ország 10 térségéből 9-ben tarolt, több helyen a szavazatok 90 százalékát kapta.

Az ország északnyugati és délnyugati térségeiben, ahol szeparatista mozgalmak tevékenyek, a választáshoz vezető folyamat során több tízezer ember menekült el otthonából, s a lakosság nagy része nem is ment el szavazni. A kameruni választási bizottság és az Afrikai Unió megfigyelői azonban azt mondták, hogy a választási folyamatban mindössze kisebb szabálytalanságokat találtak. Mintegy hétezer megfigyelő követte végig az államfőválasztást, amelyen 6,6 millió szavazópolgár regisztráltatta magát ahhoz, hogy voksolhasson.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre