Trump döntése teljes zűrzavart okoz a nukleáris fegyverek területén

Az amerikai elnök megerősítette, hogy Amerika felmondja a középhatótávolságú atomfegyverekről kötött megállapodást , mert Oroszország megsértette azt és Kína pedig aktív fegyverkezésbe kezdett a Csendes-óceán térségében.

A Nevadában kampányoló Donald Trump újságírók előtt erősítette meg, hogy megszünteti a szerződést, amelyet még Ronald Reagen amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet főtitkár 31 évvel ezelőtt kötött. Ez a megállapodás jelezte a hidegháború végét és előkészítette a Start megállapodást, amelynek keretében Amerika és Oroszország kölcsönösen csökkentette nukleáris robbanófejek és stratégia bombázók számát. Trump kijelentette, hogy Oroszország megsértette a megállapodást, amely tiltja a középhatótávolságú nukleáris fegyverek telepítését. Az ilyen fegyverekkel több mint ötezer kilométeres célpontokat is meg lehet támadni.

A szerződés továbbá arra is kényszerítette Amerikát, hogy ne tudjon a Csendes-óceán térségében a növekvő kínai kihívásra válaszul elrettentő erőt kiépíteni. Mivel Kína nem volt az 1987-es megállapodás részese, így nem is kényszerült a korlátozások betartására.
Trump kijelentette, hogy Oroszország megsértette a megállapodást. „Nem hagyjuk, hogy megsértsék a megállapodást és olyan fegyvereket csináljanak, amelyek nekünk nincsenek megengedve. Addig nekünk is kell ilyen fegyvereket fejlesztenünk, amíg Kína és Oroszország jobb belátásra nem tér és azt mondják egyikünk se fejlesszen ilyen fegyvereket.” Oroszországot azzal vádolják, hogy a 9M729 rakéta fejlesztésével sérti meg az egyezményt. Ezzel a rakétával az oroszok rövid időn belül csapást tudnak mérni az európai NATO országokra.

A szerződés felmondása 6 hónapos klauzulával lehetséges. Az európai országokat és különösen Angela Merkel Németországát mélységes aggodalommal tölti el a bejelentés, mert ez szerintük növeli a fegyverkezési versenyt. 

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes “nagyon veszélyes lépésnek” tartja, hogy az Egyesült Államok felmondja a  rövid és közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló megállapodást (INF), arra hivatkozva, hogy Oroszország megsérti az 1987-ben aláírt egyezményt. Trump döntését “a nemzetközi közösség minden olyan országa határozottan el fogja ítélni,  amely a biztonság és a stabilitás elkötelezettje” – nyilatkozta Rjabkov a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek. Rjabkov szerint Washington azért mondta fel az egyezményt, mert az útjában állhat globális egyeduralmi törekvéseinek.

Konsztantyin Koszacsov, a szenátus külügyi bizottságának elnöke a Facebookon azt írta: az amerikai kilépés azt jelenti, hogy “az emberiség teljes zűrzavarral szembesül a nukleáris fegyverek területén”.
    

Iratkozzon fel hírlevelünkre