Majdnem ötszáz terrorista halt meg másfél hónap alatt Szíriában

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább 28 tagja vesztette életét a Washington vezette nemzetközi koalíció légicsapásaiban Deir-ez-Zór kelet-szíriai tartomány területén az elmúlt napban - közölte szombaton az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat.

A szíriai polgárháború eseményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló szervezet szerint a koalíció csapást mért az iszlamista szélsőségesek hat járművére, amelyeken az Eufrátesztől keletre található térségből tartottak Deir-ez-Zór tartomány azonos nevű székhelye felé.

Az aktivistahálózat ezenfelül beszámolt arról, hogy az Egyesült Államok által támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd vezetésű milíciaszövetség tagjai hét dzsihadistával végeztek a szárazföldön a tartományban. A milicisták ezenkívül őrizetbe vett két szélsőségest, akik magukat civilnek kiadva akartak elmenekülni az SDF uralta területről.

Az SDF az idén szeptemberben fokozta támadásait a dzsihadisták ellen az általa tavaly szeptemberben Deir-ez-Zór tartományban indított, “szigetviharra” keresztelt offenzívája keretében. Szeptember 10-e óta az Iszlám Állam legalább 414 harcosa és az SDF legkevesebb 227 harcosa lelte halálát az összecsapásokban az OSDH szerint.

Bár az Iszlám Állam által korábban uralt iraki és szíriai területeket magában foglaló “kalifátus” gyakorlatilag megszűnt, a szélsőségesek még ellenőrzésük alatt tartanak főként lakatlan sivatagi területeket Szíria délnyugati és keleti, illetve Irak északi részén, valamint egy sávban a közeli Havídzsa város közelében.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre