Még mindig keveset szerepelnek nők hírműsorokban

Mindössze a hírműsorok ötödében jelentek meg nők 2018 első felében, a fogyatékkal élők pedig szinte láthatatlanok maradtak.

Az M1, a Duna TV, a TV2, az RTL Klub, a Hír TV és az Echo TV híradóira, az ATV Híradó és Egyenes beszéd, továbbá a Kossuth Rádió 180 perc, Déli és Esti Krónika című műsorszámaira terjedt ki az a vizsgálat, amely megállapította: Továbbra is nagyon alacsony a nők reprezentációja a hírműsorokban, 2018 első félévében a hírműsorok mindössze 21,8 százalékában jelentek meg, míg a férfiak 78,2 százalékban szerepeltek, ez négyötödös többséget jelent a javukra.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tanulmánya a hírműsorok társadalmi sokszínűségét – az egyes társadalmi, gazdasági és etnikai csoportok reprezentációját – vizsgálja.

Az elemzett kategóriákon belül az elmúlt évekhez hasonlóan a gazdaság szereplői jelentek meg leggyakrabban, összesen 38,6 százalékban; jelentős médiafelülethez, 27,4 százalékhoz jutottak az inaktív társadalmi csoportok. közülük ezúttal is a fiatalok (53,1 százalék) és a nyugdíjasok (45,1 százalék) szerepeltek a legtöbbet.

A korábbi 16-ról 21,8 százalékra nőtt a civil szervezetek reprezentációja, ezen belül 52,8 százalékkal továbbra is az országos szervezetek domináltak. Az összesített egyházi adatok alapján pedig ismét a Magyar Katolikus Egyház képviselői szerepeltek a legtöbbször, 49,9 százalékban – tudatta az NMHH.

A kisebbségi szereplők mindössze  2,2 százalékos arányban jelentek meg a vizsgált műsorokban, közülük a határon túli magyarok 40,4 százalékkal és a romák 33,3 százalékkal álltak az élen. A fogyatékkal élők megjelenése minden műsortípusnál elenyésző volt, összességében 0,2 százalék, azaz ez a társadalmi csoport a médiafogyasztók számára továbbra is gyakorlatilag “láthatatlan” maradt.

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!