Magyarország a legfőbb támogatója a közel-keleti keresztényeknek

2016-os megalakulása óta az Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Államtitkárság közel öt milliárd forinttal támogatta a háborús övezetekben élő keresztény közösségeket. A világon egyedülálló módon létrejött kormányzati intézmény és a  Hungary Helps  program a keresztény közösségek helyben maradását és életkörülményeinek javítását célozta meg. 

A tegnapi parlamenti ülésen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter  adott választ Mesterházi Attila országgyűlési képviselőnek, aki az Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkárság  által adott támogatásokról érdeklődött.

Gulyás Gergely miniszter válaszában kifejtette a Magyar Kormány szilárd álláspontját, ami migráció támogatása helyett a válság gyökerének kezelésére irányul.

Ezzel nemcsak megóvjuk Magyarországot és a magyar embereket a bevándorlással járó társadalmi feszültségektől és biztonsági kockázatoktól, hanem a válságrégiók közösségeit is segíthetjük boldogulásukban. Ennek megfelelően működik a Hungary Helps Program, amely külön hangsúlyt fektet a keresztények, mint a világ legüldözöttebb vallási csoportjának segítésére.

 A miniszter válaszából kiderült, hogy a Hungary Helps program keretében összesen 4,7 milliárd forinttal támogatta a magyar kormány az üldözött keresztényeket a világ különböző részein. A miniszter fel is sorolta, kinek adott pénzt a kormány:

  • Az iraki Káld katolikus érsekség Tell-Aszkuf megrongált lakóházainak újjáépítésére 580.000.000 forint,
    a belső menekülteket ellátó Erbíli Szent József kórház gyógyszer-ellátásához kétszer 145.000.000 forint,
    az alkos-i iskola újjáépítéséhez 261.170.000 forint.
  • Szíriában, Irakban és Libanonban a Szír Ortodox Egyház, valamint a Szír Katolikus Egyház humanitárius segítségnyújtáshoz 310.000.000- 310.000.000 forint.
  • A Boko Haram terrorszervezet pusztítása utáni újjáépítésekhez a Maiduguri Egyházmegye Nigériában, szintén 310.000.000 forint.
  • Szíriában az Aieppói Görögkatolikus Érsekség iskola újjáépítéséhez, valamint humanitárius segítségnyújtáshoz 620.000.000 forint.
  • A Latin Patriarchátus Jordániai Vikariátus menekült keresztények megsegítésére, templomépítésre 360.000.000 forint.
  • A  háborús menekült gyerekeknek oktatást biztosító Markai iskola energetikai korszerűsítésére 12.000.000 forint
  • A Libanoni Antióchiai Szír Maronita Katolikus Egyház Közel-Keleten élő emberek helyben maradását segítő programok működésének biztosításához 310.000.000 forint.
  • Az Irakban az Asszír Keleti Egyház papnevelő szeminárium, templomépítés és újjáépítés céljára 143 .440.000 forint.

Ezen felül, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a libanoni Szent Lélek Egyetem együttműködésén keresztül javarészt háborúban megsérült és a közösségek életében kulcsfontosságú templomok rekonstrukciójához Libanonban 463.000.000 forint támogatással járul hozzá a Magyar Kormány.

Az Ösztöndíjprogram Keresztény Fiataloknak 187 válságrégióból érkező fiatal számára biztosít összesen 750.000.000 forint ösztöndíjat.  Ez egyben olyan tudást ad, amellyel hazatérve segíthetik közösségeiket.

Gulyás Gergely miniszter emlékeztette a képviselőtársát, hogy a a keresztényüldözés és a közel-keleti és afrikai népirtás elítéléséről és az üldözöttek támogatásáról szóló 36/2016. (XII.19.) számú országgyűlési határozati javaslat
parlamenti szavazásánál igennel szavazott. Ez alapján  Gulyás Gergely  miniszter válaszában megkérte ellenzéki képviselőtársát,  hogy támogassa a kormány a jövőbeli ez irányú törekvéseit.

2016-ban a magyar kormány felismerte kötelezettségét és elindította a világon első kormányzati üldözött keresztényeket támogató programját. Magyarország volt az első ország akik kifejezetten a keresztény menekülteknek nyújtott humanitárius gyorssegélyt, hogy életben tudjanak maradni és átvészelni a háborús korszakot.

S4C.news – Kassab Adonis 

Forrás: parlament.hu, kép: Youtube

Iratkozzon fel hírlevelünkre