Egy nigériai iszlamista azért gyilkolt meg valakit, “mert a Vöröskeresztnek dolgozott” – a Leah Sharibu-ügy folytatódik

Nigériában a Boko Haram egyik leszakadt ága, az ISWAP (Islamic State West Africa Province) megölte a második, nyolc hónapja elrabolt egészségügyi dolgozót is. Ők fenyegették meg a 15 éves Leah Sharibut egy UNICEF-nek dolgozó nővérrel, a kétgyermekes családanya, Alice Loksha Ngaddahhal együtt, hogy életük végéig megtartják őket rabszolgának.

 

A 24 éves Hauwa Lemant megölték, ahogy az ISWAP ultimátuma lejárt.

„Pontosan megtartottuk a szavunkat megölvén egy másik egészségügyi dolgozót, Hauwa Lemant, aki a Nemzetközi Vöröskeresztnek dolgozott”- jelentették a terroristák a nigériai online médium, a The Cable szerint.

Hauwa Lemant a ranni katonai létesítményen való rajtaütés során rabolták el 2018 márciusában, két másik egészségügyi munkással, Saifura Hussaini Ahmed Khorsával és Ngaddahhal együtt.

Saifura Khorsával szeptemberben végeztek.

„Saifura és Huawa hitehagyottságuk miatt haltak meg, mivel egykor ők is muszlimok voltak, amely hitet elhagyták, mikor elkezdtek a Vöröskeresztnek dolgozni és számunkra nincs különbség a Vöröskereszt és az UNICEF között”- közölte az ISWAP. „Ha meglátjuk őket, megöljük a hitszegőket, férfiakat és nőket is, majd eldöntjük, hogy a hitetleneket megöljük vagy megtartsuk rabszolgának.”

„Mától Sharibu és Ngaddah a rabszolgáink. A tanaink szerint – mostmár törvényesen – azt csinálunk velük, amit akarunk”- jelentette a The Cable a csoport üzenetét.

Vasárnap, 24 órával az ISWAP határidejének lejárta előtt, a Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) a nők szabadon bocsátására sürgette a terroristákat.

„Felszólítunk titeket: kíméljétek meg és eresszétek el ezeket a nőket. Ők szülésznők, ápolók és tanulók. Mint a többi elrabolt, ők sem részesei a harcoknak. Lányok és nővérek, egyikük egy anya – nők egész jövővel, gyerekekkel, akiket felnevelhetnek, családokkal, akikhez visszatérhetnek”- mondta Patricia Danzi, az ICRC afrikai műveleteinek vezetője.

Alhaji Lai Mohammed, Nigéria Információs és Kulturális minisztere a gyilkosságokról úgy nyilatkozott, mint „hitvány, embertelen és istentelen” tettekről, mondván: „semmi sem igazolhatja az ártatlan emberek vérének kiontását…”

„Mélyen megrázott minket ez a gyilkosság, csakúgy, mint az nemrégiben történt Saifura Ahmed egészségügyi dolgozó esete. Azonban továbbra is próbáljuk a párbeszédet fenntartani és folytatni a munkát, hogy kiszabadítsuk az ártatlan nőket, akik továbbra is elrablóik fogságában vannak”- mondta Mohammed.

A World Watch Monitor tudomására jutott, hogy Ngaddah édesanyja, Sarah, a lánya elrablása után két hónappal elhunyt a traumában.

Az október 15-i határidőt megelőzően Észak-nigériai keresztények és muszlimok könyörögtek a terroristacsoportnak, hogy ne öljék meg Leah Sharibut. Ő közte volt annak az ISWAP által elrabolt 110 diáklánynak, akiket a Nigéria észak-keleti részén fekvő Yobe állam Dapchi nevű városából vittek el 2018 február 19-én. Egy hónapon belül –az egyetlen keresztény – Leah-n kívül mindenkit szabadon engedtek.

Azon a hétvégén Abujában a 19 állam és a Nigériai Keresztény Szövetség, szövetségi fővárosi területének elnöke, Yakubu Pam tiszteletes és az Apo törvényhozói negyed mecsetének imámja, Mohammed Nuru Khalid sejk kijelentette, hogy „helytelen” Leah Sharibu nélkül elengedni a tanulókat.

„A két legfőbb vallási és tradicionális vezető is itt van, hogy a békéről beszéljenek. De még azért is jöttünk össze, hogy az ártatlan tinédzserek elrablásáról beszéljünk, legfőképpen Leah Sharibuéról. Hallottuk mit mondanak az elrablók és azért vagyunk itt…hogy a lelkiismeretükre hassunk, hogy elengedjék őt”- mondta Pam.

Tegnap Abujában a canterbury-i érsek, Justin Welby és Dr. Josiah Idowu-Fearon, az Anglikán Közösség Főtitkára, egy választások előtti vallásközi békekonferencián vett részt, jelenti az Anglican Communion News Service.

A konferencia nyitóbeszédének a „Vallási harmónia Nigériában: a 2019-es általános választások tükrében” címet adva Welby érsek így beszélt: „A békéhez igazság szükséges… A támadások büntetlenséggel nem kezelhetők. Az igazságot ki kell mondani, és eljutni oda, hogy az igazságot ki is tudjuk mondani, az egy összetett folyamat.”

A érseknek külön találkozói is voltak Buhari elnökkel és az újonnan bejelentett ellenzéki elnökjelölttel, Atiku Abubakarral.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: World Watch Monitor, Nigerian Presidency, Twitter

Iratkozzon fel hírlevelünkre