Szőnyeg szélén a budapesti ukrán nagykövet

Szerda reggel berendelte az ukrán nagykövetet a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, miután már az ukrán parlament honlapján is elérhető egy aláírásgyűjtési kezdeményezés, amely szerint ki kellene toloncolni Ukrajnából a kettős állampolgárokat.

Liubov Nepop nagykövet a megbeszélésről távozva nem volt hajlandó a magyar köztévé fentiekre vonatkozó kérdésére válaszolni. Magyar Levente államtitkár a találkozó után arról beszélt, hogy egyre több, aggasztó fejlemény fenyegeti a kárpátaljai magyarságot Ukrajnában, amit a nemzetközi közvélemény sem hagyhat figyelmen kívül.

Az államtitkár közlése szerint az intézkedés azért vált szükségessé, mert Ukrajnában „halállistát” állítanak össze kárpátaljai magyarokról, és az ukrán parlament honlapján az ukrán-magyar kettős állampolgárok kollektív deportálását, kitoloncolását szorgalmazzák. Továbbá Ukrajna belügyi csapatokat és katonaságot telepít, laktanyákat épít a magyar határ közelében – sorolta az államtitkár.

Elmondta: a Mirotrovec elnevezésű szélsőséges ukrán honlap „halállistáján”, már háromszáz olyan kárpátaljai magyar állami vagy önkormányzati tisztviselő adatai szerepelnek, akikről azt állítják, hogy kettős állampolgárok. Szijjártó Péter külügyminiszter is szerepel a listán.

„Azért halállista, mert Ukrajna vélt ellenségeit sorolja, és korábban volt arra példa, hogy akik erre rákerültek, gyilkosság áldozatává váltak” – fogalmazott. Ugyanakkor – folytatta – az ukrán parlament honlapjára állampolgári kezdeményezés nyomán felkerült egy petíció, amelyben az ukrán-magyar kettős állampolgárok kollektív „deportálásához, kitoloncolásához” gyűjtenek támogatást.

Magyar Levente hozzátette: Magyarország felszólítja szövetségeseit, hogy lépjenek fel Ukrajna – ahogy fogalmazott – elfogadhatatlan cselekményeivel szemben.

Vihart kavart a rejtett kamerás felvétel

Hetekkel ezelőtt látott napvilágot az a rejtett kamerás felvétel, amelyet a beregszászi magyar konzulátuson egy állampolgársági eskü közben vettek fel. Azóta egyre több támadás éri a kárpátaljai magyarokat, Ukrajna pedig katonai erők betelepítését kezdte meg Kárpátaljára, a magyar határ közelében laktanyákat építenek.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre