Nem lehet erős az EU Törökország nélkül

Magyarország biztonsága közvetlen összefüggésben van Törökország stabilitásával - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, miután tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

MTI – Az Országházban tartott közös sajtótájékoztatón a kormányfő úgy fogalmazott: stabil török kormányzat, stabil Törökország az előfeltétele annak, hogy a migráció szárazföldi útvonalán ne fenyegesse Magyarországot semmilyen veszély.

Orbán Viktor beszélt a terrorizmus elleni küzdelemről, valamint a katonai együttműködésről is, utóbbi szintje – mondta – a két ország között eddig alacsony volt, de ezen most változtatnak, és egy erőteljes hadiipari együttműködést szándékoznak kialakítani. Magyarországnak célja egy modern, ütőképes nemzeti hadsereg felépítése.

A gazdasági együttműködésről szólva felidézte: néhány évvel ezelőtt azt vállalták, hogy a magyar-török kereskedelmi forgalmat 5 milliárd dollárra növelik, amely célkitűzés ma már egyáltalán nem tűnik irreálisnak.

Orbán Viktor szerint a magyar külpolitikának három fővárosra kell mindig nagyon figyelnie, Ankarára, Moszkvára és Berlinre, ez az a három nagyhatalom ugyanis, amelyeknek vonzáskörzetében éli Magyarország az életét sok száz éve óta.

Törökország EU-csatlakozását illetően, a jelenlegi uniós folyamatokat őszintétlennek nevezte a magyar miniszterelnök, hozzátéve: Magyarország erős Európát akar, ehhez pedig stratégiai megállapodás kell Törökországgal.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre