Merre tart az Európai Unió vezető hatalma?

29 évvel a német újraegyesítés után sem szűnt meg a megosztottság Németország két fele közt. A nyugaton az emberek tudatát formáló szélsőséges liberalizmus keleten egyelőre nem, vagy csak kisebb mértében nyert teret.

Olyan kancellár áll a szemünk előtt Angela Merkel személyében, aki az elmúlt évben számos fordulatot tett.  Egyrészt saját álláspontjától is elhatárolódik, másrészt attól is, hogy véleménye közelítsen ahhoz, amit a józan ész vagy az európai realitások diktálnak. Így talán nem véletlen, hogy a CDU a németek, a kancellár pedig ezzel párhuzamosan a CDU/CSU frakció egyre kisebb hányadának bizalmát élvezi.

  Az októberi tartományi választásokon az uniópártok nagy pofon elé néznek. Egyre inkább felerősödnek a Merkel elmozdítását követelő hangok. A Bertelsmann Alapítvány felméréséből kiderül, hogy a politikai középre szavazók 13 százaléka hajlandó lenne a bevándorlás ellenes AfD-re szavazni. Mindez azt a jobbra tolódást támasztja alá, ami a Kereszténydemokrata Unión ( CDU) és a Keresztényszociális Unión (CSU) belül tapasztalható.

Súlyos veszteségeket szenvedtek a tavalyi választásokon, a pártszövetségtől elsősorban az AfD tudott szavazókat elcsábítani. Ha a tartományi választásokon rosszul szerepel a CSU és a CDU, a decemberi pártkongresszuson leválthatják Angela Merkelt. Nem véletlen, hogy Merkel ennek tudatában dicsérettel illette a magyar-szerb határra épített kerítést, sőt korábban azt mondta, hogy ez Németországot is védi. Európában egyre nagyobb az ellenállás a bevándorlással szemben, kijelentése ennek szólhat, valamint annak, hogy a kancellár politikai túlélésre játszik.

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának vendége volt Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, aki elmondta, hogy a CSU várhatóan a Zöldekkel lép majd koalícióra, hiszen a CSU támogatottsága 35 százalék, így nem tudnak egyedül pártot alakítani. Lehetséges utódokat is említett, Thomas de Maizière német belügyminisztert, valamint Ursula von der Leyen védelmi minisztert. Az AfD a harmadik legnépszerűbb párt, lassan behozza a szociáldemokratákat, a keleti tartományok egy részében az első helyen szerepel. A szakértő elmondta azt is, hogy a nagykoalíciót alkotó pártok politikai kérdésekkel kerülnek egymással szembe, ugyanakkor azt is hozzá tette, hogy a kancellár külföldi tekintélye továbbra is igen magas.