A Kavanaugh-cirkuszról

Leimeiszter Barnabás – Kavanaugh-cirkusz: új műfaj született

Brett Kavanaugh végül főbíró lett, az elmúlt hetek történései pedig képesek voltak mobilizálni a republikánus szavazótábort és a félidős választások előtt felrázni az eddig demokrata áttöréstől tartó pártot. 

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának új tagja, Brett Kavanugh körüli történések kevésbé politikai, sokkal inkább filmes műfajra emlékeztették Leimeiszter Barnabást, aki a mandiner.hu-n megjelent írásában úgy fogalmazott: a sztori és annak tálalása “a szívbemarkoló emberi tragédiát elegyíti a fingós vígjátékok jegyeivel”. Ugyanakkor – mivel mégiscsak az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának új tagjáról van szó – nem felejtette el jelezni; 

egy tisztességes ember módszeres, megrázó tönkretételét követhettük nyomon

az elmúlt hetekben. A siker azonban nem kérdéses: 1934 óta először konzervatív többségű az a grémium, amely rendkívül fontos döntéseket hoz az USA-ban, s amelynek ítéletei generációk életére lehetnek hatással. 

Éppen ezért próbálta meg a demokrata párti politikai elit és média minden áron megakadályozni, hogy Kavanaugh főbíróvá váljon: az eddig a liberális és konzervatív szárny közötti “egyensúly” szerepét játszó Kennedy bíró helyére egy vállaltan értékkonzervatív szereplő került a testületbe. Leimeiszter Barnabás rámutatott; az elmúlt hetek történései végül képesek voltak mobilizálni a republikánus szavazótábort és a félidős választások előtt felrázni az eddig demokrata áttöréstől tartó pártot. 

A szerző amerikai politikai látlelete alapján azt állítja: “egyre valószínűbb, hogy a Demokrata Párt a különféle, áldozati szerepben tetszelgő másságok (feketék, hispánok, feministák, melegek, muszlimok stb.) platformjává válik a jövőben, míg a Republikánus Párt a fogyatkozó fehér többség szószólójának szerepét tölti majd be”. 

A teljes írás ide kattintva olvasható. 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre