Mozambik – Az iszlamistáknak 12 újabb keresztény esett áldozatul Cabo Delgadoban

Feltehetően dzsihadisták voltak az észak-mozambiki falu múlt heti támadói, ahol tizenketten meghaltak, tizennégyen pedig megsérültek, jelentette az AFP.

 

 

„Tíz ember fegyver által okozott sebesüléstől halt meg, ketten halálra égtek, miután 55 házat felgyújtottak” – közölte az AFP helyi forrása. Az egyik személyt lefejezték, miután lelőtték Cabo Delgado tartomány Paqueue falujában.

A falu a közkedvelt turisztikai célpont, a Quirimbas szigetcsoporthoz közel fekszik, egy olyan térségben, ahol a kormány a természetes gázkészletek kiaknázását tervezi.

Egy másik incidens során a múlt héten (szeptember 20-án), egy katonai konvojt támadtak meg fegyveres emberek az északi, tanzániai határ közelében. Egy magasabb rangú katonatiszt életét vesztette egy rendőrségi forrás szerint, aki elmondta, hogy „a támadók katonai egyenruhákat viseltek és nagy kaliberű lőfegyvereik voltak.”

Október óta több, mint ötven embert öltek meg a húsz rajtaütés-sorozat alatt Cabo Delgadoban, közölte az ISS (Biztonsági Tanulmányok Intézete) Dél-Afrikával foglalkozó részlege júniusban, miután egy másik faluban, egy hat ember által elkövetett támadásban lefejeztek egy idősebb férfit, és legalább száz otthont felgyújtottak.

A Human Rights Watch szerint csak júniusban az erőszak miatt több, mint 1000 embernek kellett elhagynia otthonát.

A helyiek és a hatóságok iszlamista erőknek tulajdonították a támadásokat, felhívva a figyelmet egy új dzsihadista mozgalomra Afrika déli felén, egy olyan részén a kontinensnek, ahol korábban még nem ütötték fel a fejüket az iszlamista szélsőségesek.

A támadók, akik tavaly októberben három rendőrséget is megtámadtak, magukat Ahlu Sunnah Wa-Jamâ-nak hívják (rövidítve csak Al-Sunnah), ami azt jelenti, hogy a „a prófétai hagyomány hívei”. A helyieknek ők csak Al-Shabaab, még akkor is, ha a csoport nem kapcsolódik a híresebb, szomáliai névrokonához.

A hivatalos szervek szerint a támadók közönséges banditák, nem terroristák, de az ISS által idézett elemzők szerint, a civilek ellen elkövetett hátborzongató támadások jól demonstrálják, hogy az Al-Sunnah terrorkampányát egy új szintre emelte.

„Habár a támadások nem kapcsolhatók közvetlenül a keresztények üldözéséhez, az iszlamista támadások feltörése Észak-Mozambikban aggodalomra ad okot” – közölte az Open Doors International keresztény segélyszervezet szóvivője a World Watch Monitorral.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: World Watch Monitor

Iratkozzon fel hírlevelünkre