Végzett túszával a Boko Haram

 Egy fogvatartott szülésznőt meggyilkolt, másik három túszt, köztük Leah Sharibut pedig halállal fenyegetett meg a Boko Haram, amennyiben nem teljesülnek feltételeik.

 

 

A 25 éves, a Nemzetközi Vöröskeresztnél (ICRC) bábaként dolgozó Saifura Hussaini Ahmed Khorsát március 1-én rabolták el két másik egészségügyben dolgozó társával együtt, mikor a milicisták megtámadták a kameruni határnál fekvő észak-keleti várost, Rannt.

A nigériai online médium, a The Cable szerint, az általuk látott videóban a felkelők azt állítják, hogy felvették a kapcsolatot a kormánnyal a foglyok ügyében, de nem kaptak semmilyen választ.

„Felvettük a kapcsolatot a kormánnyal, írás és hangfelvétel formájában is, de a kormány nem vett rólunk tudomást. Itt van tehát egy véres üzenet” – mondta a csoport szószólója, majd hozzátette: „A másik nővér és bába hasonló módon lesznek kivégezve egy hónapon belül, velük Leah Sharibu is.”

A szülésznő meggyilkolását széles körben elítélték, beleértve a Vöröskeresztet is, akik arról is beszéltek, hogy az áldozat elkötelezett kétgyermekes családanya volt.

Az ICRC nigériai delegációjának feje, Eloi Fillion nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy megsemmisülve áll a gyilkosság előtt, és megjegyezte, Saifura csupán azért költözött Rannba, hogy önzetlenül segíthessen a rászorulókon, továbbá a fogva tartókat a másik két egészségügyi dolgozó, Hauwa Mohammed Liman és Alice Loksha Ngaddah szabadon bocsátására sürgette.

„Ahogy Saifura sem volt az, ők sem résztvevői a harcoknak. Ők egy bába és egy nővér” – mondta Fillion. „Nincs olyan ideológia vagy vallási meggyőződés, ami megindokolhatná, ha bántódásuk esik.”

Az ENSZ nigériai rezidens humanitárius koordinátora is elítélte a gyilkosságot. Edward Kallon úgy nyilatkozott, hogy „ez az eset igazolja azt, hogy komoly kihívásokkal kell Nigériának továbbra is szembe néznie, de ez nem tartja vissza a nemzetközi kollektívát attól, hogy segítséget nyújtson a konfliktusokkal küzdő Észak-keleti régióban lévő nigériaiak millióinak.”

Hat hónapja elrabolva

Tucatnyi túszt öltek meg a márciusi emberrablás során, köztük három ENSZ egészségügyi dolgozót a Boko Harammal kapcsolatban lévő csoportosulás, az Islamic State West African Province (ISWAP, magyarul: az Iszlám Állam Nyugat-Afrikai Tartománya) tagjai. Az áldozatok Emmanuel Yawe Sonter, Ibrahim Lawan, a Nemzetközi Migrációs Szervezet munkatársai és Dr. Izuogu Onyedikachi, az UNICEF munkatársa voltak. Számos katona is életét vesztette.

Két másik női egészségügyi dolgozót is elraboltak az incidens során, akiket továbbra is fogva tartanak. Ők Hauwa Mohammed Liman és Alice Loksha Ngaddah (aki egy öt és egy kétéves gyermek édesanyja).

A World Watch Monitor megtudta, hogy Alice édesanyja meghalt a megrázkódtatás következtében, lánya elrablása után két hónappal.

Az incidens bekövetkeztekor a három egészségügyi munkás terhesgondozásban vett részt Rann közösségeinek körében, mivel létszámuk megduplázódott az erőszak elől menekülő emberek beáramlásának következtében – közölte a Vöröskereszt.

A Boko Haram 9 éves működése alatt több, mint 20 ezren vesztették életüket, és több, mint két millióan hagyták el otthonaikat.

A nemzetközi válasz a Rannt érő nehézségekre életmentő segítség képében érkezik. Élelmiszert, ivóvizet, menedéket és orvosi ellátást biztosítanak több, mint 60 ezer lakóhelyét elhagyni kényszerültnek és több millió másik embernek az ország Észak-keleti régiójában.

Az ENSZ szerint Nigéria Észak-keleti térsége az egyik legkomolyabb humanitárius krízis sújtotta hely ma a világban. Több, mint 7 millió embernek van szüksége a segítségnyújtásra.

Az elmúlt hónapokban az ISWAP több alkalommal, váltságdíjat követelő üzenettel kívánt nyomást gyakorolni a nigériai hatóságokra.

Egy augusztusban közzétett hangfelvételen – melyet a radikális csoporthoz különleges módon hozzáférő nigériai újságíró, Ahmad Salkida szerzett meg – a három egészségügyi dolgozó Muhammadu Bihari elnököt szólította fel szabadon bocsátásuk biztosítására.

Három hónappal korábban, májusban, a három fogvatartott hasonló üzenetet tett közzé. „Nincs segítségünk, se reményünk; kérem, szabadítsanak ki és védjenek meg. Családjainknak és az egész nemzetnek is szüksége van ránk” – írta a három dolgozó egy kéziraton, mely ugyanabból a forrásból került a nyilvánosság elé.

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: World Watch Monitor

Iratkozzon fel hírlevelünkre