Pakisztánban Pfau nővérre, a “leprások édesanyjára” emlékeznek

Ruth Pfau nővér, a “leprások édesanyja” értékes tevékenységének állítanak emléket Pakisztánban. A német szerzetesnő egész életét a lepra elleni küzdelem missziójának szentelte az ázsiai országban – közölte a Vaticannews.

 

Halálának első évfordulóján Joseph Coutts bíboros, Karacsi érseke az elmúlt napokban szentmisét mutatott be a főváros Szent Patrikról elnevezett székesegyházában, kétszáz hívő részvételével. “Ruth Pfau nővér egész életét betegeinek és azoknak a személyeknek adta, akikkel együtt dolgozott. Az egész országot körbeutazta, hogy elérje és gyógyítsa a leprában szenvedő betegeket” – emlékeztetett a bíboros. A szerzetesnő szavaira utalt, aki így fogalmazott: “Orvosként nemcsak az a feladatom, hogy orvosságot adjak az embereknek. Szeretném azt is látni, hogy ezek a személyek visszatérnek mindenkori életükbe.”

A bíboros továbbá kiemelte, hogy Pfau nővér szerint a leprás betegek emberek és meggyógyíthatók.

Mindig védelmezte emberi méltóságukat és csodálatos örökséget hagyott maga után.

57 év a leprások szolgálatában

Dr. Ruth Katherina Martha Pfau Németországban született 1929-ben. 1957-ben csatlakozott a Szűz Mária Szíve Leányai rendhez. 1960-ban küldték Dél-Indiába missziós szolgálatra, de vízumproblémák miatt Karacsiban ragadt. Ezt követően a családjuk által elhagyott leprás betegeknek szentelte életét, Afganisztánba is átjárva. 57 éven keresztül Pakisztánban teljesített szolgálatot. 87 éves korában, 2017. augusztus 10-én hunyt el. Fáradhatatlan erőfeszítéseinek köszönhetően az Egészségügyi Világszervezet 1996-ban Pakisztánt az egyik első ázsiai országnak nyilvánította, amely korlátok között tudta tartani a leprát. Ruth Pfau nővér létrehozta a Maria Adelaide Lepra Központot, amelynek mára 157 intézete van Pakisztánban.

A képre kattintva galéria nyílik!

Számos kitüntetés és állami temetés érdemei elismeréseként

A nemzetnek tett jelentős szolgálatának köszönhetően számos kitüntetésben részesült és 1988-ban pakisztáni állampolgárságot kapott. Az első nő és a harmadik személy Pakisztánban, aki állami temetésben részesült Mohammad Ali Jinnah, Pakisztán alapítója és Abdul Sattar Edhi, ismert szociális munkás mellett. A Sindh-kormány a német nővérről nevezte el Karacsi kórházát, 2018 májusában pedig a pakisztáni nemzeti bank az 50 rupiás pénzérmén Pfau nővérnek állított emléket.

Forrás: Vaticannews

Iratkozzon fel hírlevelünkre!