Újabb templomrombolás Kínában

Hiába regisztrálták szabályosan a kínai Qianwang (Licheng tartomány) katolikus templomát az állami hatóságoknál, azt augusztus 13-án váratlanul mégis porig rombolták.

A hatósági indoklás szerint a templom “útban volt” egy parkfejlesztési projekt számára. A városi tanács négy éve ígéri a híveknek, hogy a templom új területet kap, az ígéretet azonban a rombolás napjáig nem váltották valóra.

A képre kattintva galéria nyílik!

.

A hirtelen templomrombolásra a helyi katolikus hívek egy csoportja augusztus 14-én esőben ázva is nyílt tiltakozást tartott a városi tanács épülete előtt. A hetvenfős csoportban két pap és egy szerzetesnővér is demonstrált. A demonstráción tartott molinókon ez állt: “Adjátok vissza a templomomat, adjátok vissza a szívemet!”, valamint “Elítéljük a templom lerombolását, és a hatóságoktól ésszerű magyarázatot kérünk!”.

A Qianwang templom 1750-ben épült. Az épületet 1958-ban államosították és profán célokra használták, az Egyház azt 1987-ben kapta vissza. Azóta a hétfői lerombolásáig ismét szakrális célokat szolgált. Egy kép a (már csak egykori) templomról:

Mindössze egy hónappal ezelőtt ugyanerre a sorsa jutott a tartomány egy másik temploma, a Lianwang katolikus templom is, szintén városrendezési tervekre hivatkozva.


Idén február eleje óta új vallási szabályozás lépett életbe Kínában, amely a helyi hatóságok számára akár nyílt vallásüldözésre is lehetőséget adott.

Forrás:Katolikusválasz.blog.hu, képek és videók: asianews.it

https://s4c.news/2018/07/23/templombetoresek-es-letartoztatasok-kinaban/

Iratkozzon fel hírlevelünkre