Szorul a hurok az indiai keresztények nyaka körül

Napjainkban kevesebb figyelmet kap az indiai keresztények helyzete talán a hangosabb közel-keleti történések miatt, pedig egyre súlyosabb túlkapásokkal kell szembenézniük ottani testvéreinknek. 

Gallu Kowasit – egy indiai keresztény férfit – augusztus 5-én csúnyán összeverték a környékbeliek, követelvén, hogy mondjon le hitéről, majd lerombolták a házát is. Ezután bekötötték a szemét, elrabolták és egy ismeretlen helyre vitték, ahol aztán tovább verték és kínozták. Kowasi végül sikeresen megszökött kezeik közül.

Helyi hindu szélsőséges csoportok csupán ez év júniusa óta több tucat keresztény házat támadtak meg öt faluban, India Mahárástra államának Gadchiroli körzetében.

Halwar, Tekla, Bharagad, Kospundi és Alenga falvak keresztényeivel közölték, ha továbbra is keresztényként folytatják életüket, elvágják őket a helyi ivóvíz ellátmánytól és nem engedik őket az államilag támogatott élelmiszerboltok közelébe.

A World Watch Monitor helyi forrása úgy nyilatkozott, “ha valaki keresztény hitre tér egy családon belül, a család többi tagja összefog a faluban élőkkel, és szociálisan kirekesztik azt az embert. A friss megtérő nem kap munkát és nem is jön senki segítségére dolgában. De ez a kirekesztés csak a kezdet. Folyamatosan fenyegetéseket kap, hogy hagyja el hitét; bármikor megtámadhatják őt, vagy a házát.”

A legtöbb keresztény otthon elleni támadás június végén következett be, tiltakozásképpen egy új halwari templom emelése ellen.

Június 27-én a templom építését a tüntető tömeg erővel leállította és egy nyilvános megbeszélésen felszólították a keresztényeket, hogy vagy a hitüket, vagy a falut hagyják el.

Az esemény után 15 keresztény család otthonát támadták meg.

A bharagadi keresztények panaszt tettek a rendőrségen, de az illetékes hatóság nem tett semmit. Később ugyanezen keresztények egy levelet kaptak, melyben óva intik őket minden további panasztételtől. 

Mahárástra államban nagyjából hetente zárnak be egy újabb templomot, mondván, a keresztények a helyi hagyományokat és kultúrát pusztítják azzal, hogy maguk közé “csalogatnak” másokat.

Varga Gergő Zoltán

Forrás: World Watch Monitor, MIBT

Iratkozzon fel hírlevelünkre