Több mint öt év telt el a szír érsekek elrablása óta

Több, mint öt év telt el azóta, hogy a szíriai keresztény közösségek két legfontosabb alakját nyom nélkül elrabolták az iszlamisták – az érsekekről azóta sem érkezett hír. Fogvatartásuk körülményeit illetően vélekedések vannak, biztos tények nincsenek, azonban kevés az esély arra, hogy a főpapok még életben legyenek.

Yohanna Ibrahim és Boulos Yazigi érseket – az aleppói szíriai és görög ortodox egyházak vezetőit- az ISIS vagy az al-Kaida rabolta el, akiknek a keresztényüldözésben vállalt gonosz tettei hosszú idők óta ismeretesek. Az érsekeket 2013. április 23-án rabolták el, a szíriai-török határ közelében, miközben iszlamistákkal tárgyaltak két ugyancsak elrabolt pap – Michael Kayyal és Maher Mahfouz felszabadításáról, akiket még ugyanazon év februárjában raboltak el, azóta azonban senki sem hallott róluk.

“Boulos Yazigi érsek éppen lelkipásztori látogatásának végére ért, amit követően a két érsek megbeszélte, hogy együtt utaznak vissza Aleppóba Yohanna Ibrahim érsek autójával”  emlékeztetett Jeff King, az International Christian Concern (ICC) elnöke.

Ahogy az autó közeledett Aleppóhoz, a járművet négy fegyveres iszlamista megállította és kikényszerítette az utasokat a kocsiból. A sofőrt, Deacon Allah Kabboud atyát azonnal meggyilkolták – az elkövető egy “kaukázusi” típusú férfi volt a tanúk visszaemlékezése szerint.

“Mivel az autó és a sofőr Yohanna Ibrahim érsekhez tartozott, szinte mindenki meg volt győződve, hogy ő az elsődleges célpont” mondta King.

Amikor a szíriai háború kezdett elhatalmasodni, Ibrahim volt állítólag az egyetlen magas rangú keresztény prelátus, aki arra kérte Assadot, hogy vizsgálja felül intézkedéseit. 

A kérdésekre, hogy kik rabolták el az érsekeket, és miért tették, a mai napig nincs pontos válasz, mivel az elkövetők egyáltalán nem követeltek váltságdíjat – annak ellenére, hogy bizonyos iszlamista csoportok akkoriban elfogtak, majd váltságdíjért cserébe szabadon is engedtek keresztény tisztviselőket.

2013 decemberében álarcos al-Kaida terorirsták elraboltak 13 apácát a szíriai ősi keresztény Maaloula faluban. Röviddel elrablásuk után közzétettek egy videót, amelyben az apácák azt állították, hogy jó egészségben vannak. Három hónappal később szabadon bocsátottak őket, egy, a szíriai kormány által koordinált rabcsere során, amelyben a kormány több mint 100, militáns családokhoz kapcsolódó nőt engedett szabadon.

Egy közel-keleti szakértő úgy véli, hogy az érsekek az évek során több csoport részére is átadásra kerültek, egyfajta politikai hadviselés biztosítékaként.

“Úgy gondolják, hogy Yazigi és Ibrahim érseket az al-Nuszra Front, az al-Kaida szíriai ága vette át, majd a hírek szerint Katar külügyminisztere, Khaled al-Attiya próbált felszabadításuk érdekében közvetíteni az Al-Nuszránál” – mondta Kyle Orton Közel-Kelet szakértő.

Al-Attiya erőfeszítései sajnálatos módon hiábavalónak bizonyultak, hiszen az érsekek feltétezhetően az ISIS kezébe kerültek. Ha mindez igaz, akkor minimális az esélye annak, hogy az érsekek még életben vannak. 

S4C.news

Forrás: Foxnews, Assyrian Monitor

Iratkozzon fel hírlevelünkre