A Szlovák Püspöki Konferencia kiáll a hagyományos családmodell mellett

A Szlovák Püspöki Konferencia levélben arra kéri a szlovák kormányt, hogy mozdítsa elő az Európai Unió Bíróságának azon döntésének módosítását, amely szerint a “házastárs” fogalma érvényes az azonos nemű párok esetében is.

Nem kötelező erejű indítványában Melchior Wathelet főtanácsnok kijelentette, hogy a tagállamok, noha szabadságot élveznek a tekintetben, hogy engedélyezik-e vagy sem az azonos neműek házasságát, nem akadályozhatják valamely uniós polgár szabad tartózkodáshoz való jogának gyakorlását azáltal, hogy az Európai Unión kívüli országból származó, azonos nemű házastársától megtagadják a területükön való állandó tartózkodás jogát.

Évekkel ezelőtt peres eljárás indult Románia egyik elsőfokú bírósága előtt, mivel egy román állampolgár amerikai állampolgárságú házastársa azon az alapon nem kapta meg az állandó tartózkodás jogát, hogy az ország nem ismeri el az azonos neműek házasságát.

Indítványában a főtanácsnok egyértelműsíti, hogyan kell értelmezni a szabad mozgásról szóló 2004/38/EK irányelv alkalmazásában a „házastárs” fogalmát.

Következtetésként megállapítja, hogy az európai uniós országok társadalmában általános fejlődés tapasztalható, és az az ítélkezési gyakorlat, miszerint a házasság két különböző nemű személy közötti életközösséget jelöl, többé már nem tartható fenn.

A vitatott döntés ellen többek között a szlovák püspökök is felemelték hangjukat, mondván, hogy

ez növeli a jogi és a társadalmi zűrzavart a házasság meghatározását illetően, amely egy férfi és egy nő közötti egység – írja a Vaticannews.

A Szlovák Püspöki Konferencia a június elején meghozott ítéletre reagálva úgy döntött, hogy a szlovák kormányhoz fordul a bírósági ítélet módosítása érdekében és ezzel kiáll a hagyományos családmodell mellett. „Törvényeink eddig biztosították a gazdasági előnyöket az egy férfi és egy nő közötti házasság számára, amely a család alapsejtje és képes biztosítani az élet továbbadását (…)” – írják a közleményben.

Forrás: Vaticannews, eur-lex.europa.eu

Fotó: sacredheartcalgary.ca

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre