Megtámadták Nicaraguában az apostoli nunciust és kíséretét

Nicaraguában hónapok óta súlyos erőszakos cselekmények történnek. Ezúttal három egyházi személyt támadtak meg Diriambában, egy templomban július 9-én – tájékoztatott a SIR olasz katolikus hírügynökség.

 

Leopoldo Brenes bíboros, managuai érsek és segédpüspöke, José Silvio Báez, valamint az ország apostoli nunciusa, Waldemar Stanisław Sommertag érsek esett áldozatául a latin-amerikai országban dúló konfliktusnak – írja a Magyar Kurír a Vatikáni Rádióra hivatkozva.

Az egyházi vezetők két pap és néhány újságíró kíséretében igyekeztek Diriambába, hogy segítséget és vigaszt nyújtsanak annak a tizenkét embernek, akik a napok óta ostromolt Szent Bertalan-templomba menekültek az erőszakos összecsapások elől. A püspököket megrángatták és sértegették. Báez püspök a karján megsebesült, és letépték a mellkeresztjét. Az érsek a Twitteren írta meg, hogy mindemellett az egyik kísérő papnak elvették a mobiltelefonját.

A nicaraguai püspöki konferencia határozottan elítéli a történteket. Rövid közleményben leszögezték: a helyi egyház visszautasítja és mélyen helyteleníti a fizikai és szóbeli erőszakot. A püspöki delegáció Jézus Krisztus küldetését teljesítette, amikor a szenvedő nép mellé állt, lelkipásztori látogatást téve a térség papjai és hívei között, akik a rendőrség és a félkatonai erők összecsapásainak áldozatai.

A Costa Rica-i püspökök szolidaritásukat fejezték ki a nicaraguai egyház felé. A püspöki konferencia elnöke, José Rafael Quirós Quirós érsek elítélte a nép egyre erősebb elnyomását a nicaraguai kormány által. A konferencia tagjai arra kérik a nemzetközi közösséget, hogy működjön együtt az országban zajló konfliktus megoldásában. „Sem a nicaraguai nép, sem püspökeik nincsenek egyedül” – fogalmaznak a Costa Rica-i püspökök, és a Szűzanya közbenjárásáért fohászkodnak, hogy Nicaraguában megszűnjön az elnyomás és béke uralkodjék.

A jelenlegi nicaraguai helyzetnek az okai az ország békésnek egyáltalán nem mondható közelmúltjában is keresendő. Daniel Ortega elnök először 1979-től 1985-ig vezette az országot a lázadó Sandinista Párt élén, elragadva a hatalmat Anastazio Somosa Debayle-től. Ezt követően 1984-ben a választások során a szavazatok hatvan százalékát szerezte meg és valódi demokráciát ígérve kezdte meg ötéves elnöki ciklusát. 

A Közép-amerikai országban azonban máshogy alakultak az események, mint ahogy azt az emberek elvárták volna. Ortega elnöksége alatt nagy számban államosították a magántulajdonban lévő cégeket, ami egybeesett az elnök marxista-leninista és katolikus meggyőződésével. Az ehhez kapcsolódó, a Dél-amerikai kontinensen rendkívül népszerű felszabadítási teológia irányzata meglehetősen összetett. Röviden összefoglalva ez az irányzat Jézus Krisztus tanításait az éppen aktuális politikai, társadalmi és gazdasági igazságtalanságok mentén értelmezi, amely kifejezetten sokat merít a marxizmus ideológiájából és az “elnyomottak” egyfajta felszabadulását hirdeti.

Az Irán-kontra ügy és az USA beavatkozása Ortega elnök ellen Nicaraguában polgárháborúba torkollt, amiben megközelítőleg 30 000 ember vesztette életét. Reagen elnök, tartva egy újabb kommunistabarát állam megerősödésétől elkezdte finanszírozni a nicaraguai szélsőjobboldalt, annak érdekében, hogy Daniel Ortega-t megbuktassa, aki a következő választások alkalmával már vereséget szenvedett. Azonban az ex-elnök 1996-ban és 2001-ben is indult a választásokon, de mindkétszer elveszítette azokat. 2006-ban viszont harmincnyolc százalékos győzelmet aratott, amivel ismét az ország elnökévé választották. 

Ezt követően Nicaraguában stabilizálódott a helyzet és az ország gazdasági teljesítménye is pozitív fordulatot vett. Az újabb repedések akkor váltak láthatóvá, amikor Ortega eltörölte azt a szabályozást, amely szerint egy elnök csak két ciklust tölthet be egymást követően és 2016-ban egy manipulált választáson megkezdte harmadik ciklusát, alelnöknek pedig feleségét nevezte ki. 2018 áprilisában az emberek az utcára vonultak, miután 16-án az elnök bejelentette, hogy csökkenti a nyugdíjakat, emellett pedig emeli a társadalombiztosítási adó-hozzájárulást. Ezt a rendelkezést időközben visszavonták, azonban a helyzet továbbra sem javult érdemben, mivel Ortega nem hajlandó új választásokat kiírni. 

A tüntetések fegyveres elnyomása közben eddig már több mint háromszáz ember vesztette életét. A nicaraguai püspökök pedig közvetítői szerepet vállaltak a nemzeti párbeszédben, egyik kérésük új választások kiírása volt.

 

Forrás: Magyar Kurír

Kép: Leopoldo Brenes nicaraguai bíboros (forrás: El Nuevo Diario)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre