Alapvető szükségleteitől fosztják meg a keresztény emberi jogi aktivistát Algériában

Az észak-afrikai országban nemcsak a templombezárások, hanem maga az ellehetetlenítés is problémát is okoz, ami adott esetben az ott élő keresztények életét is fenyegeti.

Slimane Bouhafs algériai keresztény férfi, aki Kelet-Kabiliában él és 1998-ban keresztelkedett meg. Jogi aktivistaként elkötelezett saját közössége érdekeinek védelme iránt és a Saint Augustine Christian Coordination munkáját a szervezet elnökeként irányítja. A most ötvenkét éves férfi húsz éve szenved krónikus köszvényben, emellett három gyermek édesapja.

A betegsége miatt nyolcvan százalékban mozgássérültnek minősül, aminek következtében megilleti az ezért járó havi pótlék. A dolgok 2016 júliusában kezdtek rosszra fordulni, amikor az algériai hatóságok egy évre és tíz hónapra börtönbe zárták, a „muszlim vallás elleni támadás” címén. Slimane-t nemrég helyezték szabadlábra, de a börtönben megmérgezték, megkínozták és szabadulása után sem hajlandóak megadni neki azokat a juttatásokat, amelyek szükségesek a saját kezeléséhez.

Ebben az esetben viszont három gyermekéről sem tud gondoskodni, ami munkáját, családját és őt magát is veszélybe sodorja. A Facebookra felkerült videójában mindezt el is mondja.

Egy másik, szintén a közösségi médiában megjelent levelét pedig angol nyelvről lefordítva közöljük, amiben az algériai inkvizícióról ír:

Jó estét mindnyájatoknak! A nevem Slimane Bouhafs és húsz hónapra bebörtönöztek a keresztény hitem miatt. Sok szenvedést és nehézséget kellett átélnem és megfosztottak a betegség miatt nélkülözhetetlen ételektől is. A földön, kartonpapíron kellett aludnom, valamint megmérgeztek, ami miatt nyolc napra kórházba is szállítottak, mindent azonban nem mondhatok el.

Az algériai hatóságok szándékosan nem utalják el a részemre megítélt járulékot, fogalmam sincs, hogy mit szeretnének tőlem. Ha meg akarnak ölni, hát tegyék. Voltaképpen ez az, amit jelenleg is csinálnak azzal, hogy megfosztanak a szükségleteimtől. Azt viszont tudniuk kell: Nem adom fel és folytatni fogom a harcot.

Ez (Hippói) Szent Ágoston földje, nem a tiétek. Ez Masszinissza, Jugurtha és Dihya hazája, nem pedig a tiétek. Kabije vagyok (berber leszármazott – a szerk.), Szent Ágoston leszármazottja és az is maradok halálom után is. Bízom abban, hogy ezt az üzenetet lefordítják a világ minden nyelvére, így megláthatják az emberek, hogy milyen elnyomásnak vannak kitéve az algériai keresztények. A hatóságok bezárják a templomainkat, megfenyegetik és megpróbálják korrumpálni a közösség pásztorait. Kérlek, hagyjátok ezt abba!

A törvény tiltja az emberek éheztetését. Ti pedig éheztetitek a gyermekeimet. Szégyen. Képzeljétek el, mi lenne, ha Európa, csak akkor adna segélyt és adományokat, ha muszlimok áttérnének a kereszténységre. Akkor mit tennétek? Az talán törvényes lenne?”

Kamel Abdelrahhmani – az eredeti cikk szerzője, szintén aktivista – néhány napja beszélt legutóbb a férfival, akinek az állapota jelenleg is aggasztó és veszélyes számára elhagyni az otthonát. Elmondása szerint reméli, hogy Európa, különösen a Vatikán és más emberjogi szervezetek segíteni tudnak valamiben.

Forrás és kép: Kamel Abderrahmani (AsiaNews.it )

Fordította: Dallos Bence

Iratkozzon fel hírlevelünkre