A Twitter nem kér a félretájékoztatás elleni uniós önkéntes megállapodásból

Musk

A Twitter kilépett az Európai Bizottság által létrehozott félretájékoztatás elleni gyakorlati kódexből – közölte Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős tagja Twitter-oldalán.

A Twitter aláírta az önkéntes együttműködésről szóló kódexet, mely szerint a további 33 aláíró online platformmal – Google,  Tiktok, Microsoft, Meta – egyetemben eldöntheti, milyen kötelezettségeket vállal az online dezinformáció elleni küzdelemben.

Breton tweetjében kiemelte ugyanakkor, hogy „a kötelezettségek ettől még megmaradnak”, utalva a digitális szolgáltatásokról szóló, augusztus végén hatályba lépő uniós jogszabálycsomagra.

A jogszabály értelmében az önként vállalt kötelességek mellett „törvényi kötelezettség lesz a félretájékoztatás elleni küzdelem” – írta.

„Elfuthatsz, de elrejtőzni nem tudsz” – tette hozzá.

Az Európai Bizottság már februárban közölte, hogy a Twitter nem adott le teljes jelentést az online félretájékoztatás elleni múlt évi tevékenységéről, ezzel nem felelt meg a gyakorlati kódexben előírt kötelezettségének. Az Elon Musk tulajdonában lévő cég november végén visszavonta a koronavírussal kapcsolatos félretájékoztatás elleni előírásait, ennek értelmében az oldalról többé nem szűrik ki a járvánnyal kapcsolatos hamis állításokat és szándékosan félrevezető tartalmakat.

(MTI)

A címlapkép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre