Szeretet, odafigyelés és idő!

A Szent István Intézet felhívása a Gyermeknap alkalmából.

Május a családok hónapja, melynek utolsó vasárnapja Gyermeknap. A gyerekekkel töltött vidám programok, nekik készült finomságok, apró ajándékok vannak napirenden a családoknál ezen a kedves ünnepen.

De vajon e világszerte sok helyen tartott, gyerekeknek dedikált napon mit mondhatunk: mit követel a szülőktől, nagyszülőktől a gyermekek nevelése 2023-ban? Milyen szükségletei léteznek ma kisebb és nagyobb gyermekeinknek, melyek meghatározóak kiegyensúlyozott testi-lelki-szellemi fejlődésük tekintetében? Mire figyeljünk az év 365 napján, ha gyermek(ek)ért vagyunk felelősek?

Azt tapasztaljuk, hogy nem egyszerű ma szülőnek, nagyszülőnek lenni.

Korábban ismeretlen kihívások sora teszi rögössé a gyermeknevelés útját: elsősorban a digitalizáció okozta problémák és az azokból fakadó generációs szakadék okozta nehézségek; a családon belüli társas magány új jelensége és a digitális függőségből adódó számtalan káros és kóros következmény. De jellemzi korunkat a neveléssel kapcsolatos információözönben való irányvesztés és az identitás mélyrétegének társadalmi szintű sérülékennyé válása, a közösségek bomlása is.

Ezek miatt odafigyelő szülőként is sokszor bizonytalannak, tehetetlennek és kontrollvesztettnek érezhetjük magunkat.

De hogy szeressük jól legféltettebb kincseinket?

Minden szerető és törődő, a gyerekek szükségleteiről gondoskodni kívánó szülő napi szintű dilemmája ez, mely sokféle élethelyzetben ölthet formát: a gyerekekkel való sorozatos alkudozásokban, határkijelölési nehézségekben, az idő helyes beosztása feletti kontroll elvesztésének érzésében, családi kommunikációs nehézségekben.

Pedig egy gyermeknek legfőbb szükséglete épp a magabiztos, az élet változékonyságában is stabil értékrendű, a legfontosabb igazodási pontokat világosan kijelölő szülő. Aki szereti, figyel rá és aki tudatosan időt szentel neki – többet, mint a kutatásokból kiderülő napi 7 perces átlag.

A szülőket segítendő az alábbi pontokban foglaltuk össze saját tapasztalatainkat, szülőtársi javaslatainkat, melyek segíthetnek kijelölni azt az irányt, amely képessé tehet bennünket „elég jó” szülőnek lenni és ami a legnagyobb ajándék lehet minden gyermeknek, az év minden napján.

Érdemes kinyomtatva a hűtőszekrényre tenni, hogy naponta erősítsen bennünket, gyermekeiket felelősen szeretni kívánó szülőket!

Forrás: Szent István Intézet

Címlapkép: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre