A mai fiatalok is örömmel forgatják Fekete István könyveit

Gyermekkorom egyik kedvenc regénye a Tüskevár volt. Nem tudnám megmondani, hogy pontosan hányszor olvastam el, de alig vártam, hogy újra és újra a kezembe vehessem az ismerős könyv finom lapjait. Fekete István könnyed humora és finom lélekábrázolása már alsós koromban megbabonázott, így aztán saját gyermekeimet is megismertettem különös, távolba vesző, természetközeli világával még azelőtt, hogy megtanultak volna olvasni. Éppen ezért nagy öröm a kezemben tartani Fekete István elbeszéléskötetét, amelyet most már saját maguk olvashatnak el.

Fekete István könyveiben ember és állat szoros kötelékben él egymással: a természet együtt lélegzik a benne lakó „betolakodókkal”, az állatvilág és az emberi törvény furcsa párhuzamai fel-felsejlenek a gondtalan olvasó előtt. Nem csupán könnyed szórakozással, de könnybe lábadt szemmel is olvassuk eme sorokat, hiszen a természet farkastörvényei bárkit megérintenek. Mégsem tudjuk levenni a szemünket erről az egyszerű, ám mégis színes kavalkádról, amely időről időre felráz és elvarázsol minket.

Nagyon fontos, hogy a mai gyerekek is találkozzanak ezekkel a páratlan érzékkel megalkotott művekkel, amelyeket Fekete István megörökített a számunkra. Éppen ezért különösen nagy öröm, hogy most megjelent elbeszéléskötetében olyan, kevésbé ismert műveit is olvashatja a felnövekvő generáció, mint Csí, a fecske története, vagy éppen Hú, az öregedő bagoly alakját megjelenítő Toronyban című elbeszélés.

Fekete István minden egyes műve tartalmazza annak az esszenciáját, amiért a Tüskevár, vagy éppen a Téli berek letehetetlen, amiért a Vukon számtalan nemzedék nő fel még mindig és amiért érdemes kezünkbe venni a Móra Kiadó most megjelent elbeszéléskötetét is.

Felgyorsult, lájkvadász  világunkban megdöbbentő és szívbemarkoló egy-egy rövid elbeszélés erejéig lelassulni és átereszteni magunkon ezeket a mélyen emberi történeteket, magunkba szívni a tenger vagy éppen a nádas sűrű levegőjét és elgondolkodni azokon a mondatokon, amelyek rólunk, emberekről hangzanak el egy-egy állat, vagy éppen az író szájából.

Talán sosem volt ennyire időszerű, hogy gyermekeinket megismertessük a természet és az emberség törvényeivel, az állatok és a saját lelkünk rezdüléseivel: Fekete István pedig ezt annyira szerethető és emészthető módon teszi, hogy könyveit receptre kellene felírni kiégés ellen, rövid „koelós” idézetek vagy fészbúkos igazságosztás helyett…

Reméljük, még sok nemzedék fog felnőni Fekete István történetein, amelyek bemutatják, hogyan tud állat és ember békében és harmóniában megélni egymás mellett ezen a csodálatos bolygón. Bátran olvassuk gyermekeinkkel együtt könyveit, amelyek kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy közösen gondolkodjunk az élet valóban fontos és húsbavágó kérdésein.

Fekete István: Csí és más elbeszélések (Móra Kiadó 2023.)

Kiemelt képünk forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre