Mit okozhat a pollenallergia gyerekeknél?

Pollenallergia akár 2-3 éves korban is megjelenhet gyerekeknél, az óvodások körében pedig ma már egyáltalán nem számít ritkaságnak, ha szénanáthás tüneteik jelentkeznek. A mielőbbi felismerés és kezelés nagyon fontos annak érdekében, hogy a szövődményeket megelőzzük. A gyermekkori szénanátha tüneteivel és kezelésével kapcsolatos főbb tudnivalókat dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa  foglalta össze.

Szénanátha vagy megfázás?

Míg korábban inkább kisiskolás korban volt jellemző a szénanáthás tünetek jelentkezése, ma már egyre fiatalabb korban találkozunk ilyen esetekkel. Bölcsődés korú gyerekekkel is érkeznek hozzánk pollenallergia miatt elhúzódó náthás tünetekkel – számolt be tapasztalatairól dr. Somogyi Éva.

Pollenallergiára utalhat, ha láz, rossz közérzet, étvágytalanság és egyéb betegségtünetek nélkül az alábbiakat észleljük a gyermeknél hosszabb időn keresztül, akár heteken, hónapokon át:

  • Vizes orrfolyás
  • Tüsszögés
  • Köhögés
  • Orr- és szemviszketés
Allergiavizsgálat gyerekeknél: álnegatív lehet?

Biztos választ az allergia teszt (Prick bőrteszt, specifikus IgE vizsgálat vérből) elvégzése adhat. Ennek eredménye azonban gyerekeknél az immunrendszer éretlensége miatt nem minden esetben ad valós képet, kisebb gyerekeknél a teszt álnegatív lehet.

Ha azonban a gyermek tünetei jellegzetesek, akkor allergiának megfelelő kezelést fog kapni. Ha ez a kezelés segít, szünteti a panaszokat, akkor egyértelműen el lehet dönteni, hogy nem egy visszatérő, vagy krónikus vírusos fertőzés okozza a tüneteit, hanem valóban pollenallergiával van dolgunk. Később természetesen megismételhető az allergia teszt, így pontosan meg lehet állapítani, hogy melyik pollen, vagy egyéb allergén okozza a gyermek panaszait.

Ezért fontos mielőbb kezelni

Az allergia kezelését fontos mielőbb megkezdeni, mert a gyulladásban lévő orrnyálkahártya miatt a gyermek könnyebben kaphat el légúti fertőzéseket, hosszú távon pedig újabb allergiák is kialakulhatnak és asztma is jelentkezhet.

Ha ismert a pontos allergén, a tüneti kezelés helyett óvodáskortól allergén immunterápiás kezelés is kezdhető. A terápia az immunrendszer működésére hat, tehát nemcsak a tüneteket, hanem a kiváltó okot kezeli. Az immunrendszer túlműködését fékezi meg azáltal, hogy hozzászoktatja a szervezetet az allergén jelenlétéhez, így az allergiás tünetek sem jelentkeznek majd. A 3-5 éven át tartó kezelés során naponta egyszer kell használni a készítményt, az eredménye tartós, segítségével 10-12 éves tünetmentes időszak érhető el.

Forrás: Tüdőközpont

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre