Húsvét a szentendrei Skanzenben: tojástól a locsolásig

Ismét színes programkavalkáddal várja a látogatókat húsvétvasárnap és -hétfőn a Skanzen. Tavaszváró mulatsággal, hímes tojással, hétfőn vödrös locsolkodással kelnek életre a régi falusi ünnepek.

A Skanzen portáin a keresztény kultúrkörhöz kapcsolódó hagyományok és a húsvéti népszokások egyaránt megjelennek, hiszen az egyházi ünnep mellett a tavaszvárásnak, tavaszi megújulásnak is az ideje a húsvétot megelőző időszak. A húsvéti locsolkodás és a tavaszi mulatságok hangulatát a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes táncosai elevenítik meg. Kézműves vásár, gólyalábasok előadása színesíti a programokat. Mesét mond Dóra Áron és Csernik Szende, zenél a Manó Swing, Juhász Réka, Bognár Szilvi és zenekara. A kézműves foglalkozások középpontjában a hímes tojás áll.  Írókázhatnak, tojást berzselhetnek a látogatók, és megcsodálhatják az aprólékos műgonddal készülő patkolt tojásokat. Bemutatkozik a tojásírás élő hagyománya, megismerhetnek az érdeklődők gyergyói, gyimesi, háromszéki, kárpátaljai tojásdíszítési motívumokat. Készíthetnek tojásdíszt só-liszt gyurmából, textilcsibét, szalmanyulat vagy húsvéti kosarat is a rendezvényén. Lesz határkerülés, locsolóvers-költés, tojásgurítás, pecsétgyűjtő játék. Részt vehetnek a látogatók szakrális programokon: a Skanzen felszentelt templomaiban húsvétvasárnap és hétfőn katolikus misét, református és unitárius istentiszteletet tartanak, a Négy templom, egy ünnep címmel vezetett tematikus túra pedig a Skanzen templomait járja körbe. 

Forrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Az ünnepet megelőző héten, április 6-8. között a nagyhét szokásaival, ízeivel, játékaival hangolódik a múzeum az ünnepre.

A címlapkép forrása: Szabadtéri Néprajzi Múzeum 

Iratkozzon fel hírlevelünkre