Több száz klímaaktivistát tartóztattak le egy hágai tüntetésen

Több száz, egyes források szerint mintegy ötszáz klímaaktivistát tartóztattak le Hollandiában, miután szombat délután mindkét irányban lezárták a fővárosba, Hágába vezető A12-es autópályát, tiltakozásul a fosszilis tüzelőanyagok kormányzati támogatása ellen – írta a Dutchnews hírportál vasárnap.

A demonstrációt az Extinction Rebellion aktivista csoport szervezte. A hírportál tudósítása szerint a tüntetők közül néhányan az úttestre ragasztották vagy egymáshoz láncolták magukat, a rendőrség láncfűrésszel választotta el őket, és „állítólag kóla segítségével oldotta fel a ragasztást”.  

Körülbelül ezer további tüntető a városon át vezető autópálya aluljárója felett gyűlt össze, a minisztériumi épületek közelében, hogy támogassa a blokádot. A rendőrség kora délután vonult ki, hogy megkezdje a tüntetők eltávolítását, a letartóztatottakat buszokkal vitték el, és sportcsarnokokban helyezték el őket.

Forrás: EPA/EVA PLEVIER

Az autópályát vasárnap kora reggel nyitották meg újra. A hét elején hét embert tartóztattak le otthonukban felbujtás gyanújával, amiért felszólították az embereket, hogy vegyenek részt a szombati tüntetésen.

Az Extinction Rebellion szervezet Twitteren megosztott üzenetében azt írta, hogy a hatóságok „aránytalan erőbevetéssel” léptek fel a tüntetők ellen, négy újságírót is letartóztattak. A hatóságok szerint a sajtó munkatársait letartóztatásuk után a „lehető leghamarább” elengedték. A rendőrség azt nyilatkozta, hogy a letartóztatások „csendesen és békésen zajlottak”, jelenleg folyik az őrizetbe vett emberek azonosítása.

(MTI)

A címlapkép forrása:EPA/MARCO DE SWART

Iratkozzon fel hírlevelünkre