Az energiaválság példátlan lendületet adott a megújuló energiaforrásoknak

Az energiaválság példátlan lendületet adott a megújuló energiaforrások piacának, a következő öt évben megduplázódhatnak a kapacitások – hangsúlyozza a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentésében.

A világ a következő öt évben akkora kapacitásokat fejleszthet megújuló energiaforrásokból, mint az elmúlt húsz évben összesen – tette hozzá beszámolójában az IEA.

A szervezet előrejelzései szerint 2025-ig a nap- és a szélenergia az elektromosság elsődleges forrásává válik, megdöntve a szén vezető szerepét.

A nemzetközi közösség Oroszország ukrajnai háborújának megindítását követően döntött úgy, hogy felszámolja függését a fosszilis energiahordozóktól. Ennek érdekében további lépések történtek kormányzati szinten, különösen Európában, amely igyekszik kiváltani az orosz energiahordozókat.

A világ megújuló energiaforrásainak kapacitásnövekedése 2022 és 2027 között elérheti a 2400 gigawattot (GW) – írta a Nemzetközi Energiaügynökség éves jelentésében. Ez a mennyiség megegyezik Kína teljes villamosenergia-termelési kapacitásával, és egyharmaddal több, mint amennyit a szakértők egy évvel korábban vártak.

Az IEA történetében még nem volt példa arra, hogy ilyen mértékben módosítsák várakozásaikat egy éven belül.

Az előrejelzés szerint a szén súlya a villamosenergia-termelésben a jelenlegi 25,6 százalékról 20,9 százalékra süllyed 2027-re, a földgázé 22,1 százalékról 19,1 százalékra csökken, a vízenergia részaránya pedig 16,2 százalékról 14,1 százalékra mérséklődik.

Ezzel párhuzamosan a szélenergia részesedése 10,8 százalékról 14,4 százalékra, a napenergiáé a jelenlegi 12,8 százalékról 2027-re 22,2 százalékra emelkedhet a villamosenergia-termelési mixben. A megújulókon belül a bioenergia részaránya 2 százalékos szinten marad az IEA prognózisa szerint.

Régiók szerinti bontásban a mintegy 2 400 gigawattnyi új kapacitás 45 százaléka (1071 gigawatt) Kínában kerül kiépítésre, 36 százalék (866 gigawatt) a fejlett országokban és 18 százalék (445 gigawatt) a fejlődő régiókban.

Az IEA optimistább várakozása szerint megújuló energiaforrások bővülése az alapforgatókönyvben vázoltnál akár 25 százalékkal is magasabb lehet 2027-re.

Az ellátási láncok a globális napelemgyártásban tovább diverzifikálódnak, de a gyártásban Kína dominanciája megmarad: részesedése a globális gyártókapacitásból a jelenlegi 80-95 százalékról 75-90 százalékra csökkenhet.

2022 és 2027 között az ázsiai ország 90 milliárd dollárt fektet ebbe a szegmensbe, amely több mint háromszorosa a teljes globális beruházási értéknek ugyanebben az időszakban.

A jelentésben kiemelték: 2022 és 2027 között a szélerőművek kapacitása megduplázódik, a növekedés döntő többségét a szárazföldi szélfarmok biztosítják.

A bioenergia iránti kereslet 22 százalékkal emelkedhet, különösen az Egyesült Államokban, Kanadában, Brazíliában, Indonéziában és Indiában a kormányzati támogatásoknak köszönhetően.

A jelentés közzétételekor az IEA igazgatója, Fatih Birol azt mondta: „az energiaválság történelmi fordulópontnak bizonyulhat egy tisztább és biztonságosabb globális energetikai rendszer felé”. Birol hozzátette: fontos a lendület fenntartása, ha meg akarjuk őrizni a reményt, hogy 1,5 Celsius fok alatt tarthatjuk a felmelegedés mértékét az iparosodás előtti szinthez képest.

(MTI)

Címlapkép: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre