Az Európai Bizottság támogatja Magyarország helyreállítási tervének elfogadását

Az Európai Bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára. A testület viszont fenntartja további 7,5 milliárd euró zárolását.

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa brüsszeli sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a testület azzal a feltétellel tudja támogatni a magyar terv elfogadását, amennyiben Magyarország teljesíti a jogállamisági mérföldköveket. Közölte:

a brüsszeli testület ugyanakkor fenntartja a pénz egy másik részének, a felzárkóztatási források 7,5 milliárd eurót (mintegy 3000 milliárd forintot) kitevő összegének a zárolását.

Szavai szerint a testület úgy értékelte: Magyarország nem haladt előre megfelelő mértékben a szükséges, az Európai Bizottság aggályainak eloszlatására hozott reformok terén.

A felzárkóztatási források felfüggesztésére a Magyarországgal szemben megfogalmazott aggályok miatt tett javaslatot az Európai Bizottság az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről szóló rendeletkeretében – emlékeztetett az uniós biztos.

(MTI)

A címlapképen Didier Reynders, az Európai Bizottság belga igazságügyi biztosa sajtótájékoztatót tart a koronavírus-járvány miatt bevezetett, az Európai Unión belüli  szabad mozgást korlátozó intézkedésekrõl Brüsszelben 2020. szeptember 4-én. Forrás: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Iratkozzon fel hírlevelünkre