Hátrányos helyzetű gyerekek nézhették meg a Diótörő című előadást

Hátrányos helyzetű gyerekek nézhették meg a Diótörő című darabot a budapesti RaM Színházban; a gondoskodáspolitika területéhez kapcsolódó ellátottaknak és dolgozóknak 560 jegyet ajánlottak fel a keddi előadásra.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára az előadás előtt tartott budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a Sárközi Gyula Társulat két darabját mutatja be, a másodikra, a Diótörő előadására gyermekotthonokból, nevelőszülőktől érkező gyerekeket, fiatalokat és szociális intézményekben, a gondoskodáspolitika területén dolgozókat hívtak meg. Az államtitkár szólt arról is: folytatódni fog a 2,5 milliárd forint keretösszegű Útravaló ösztöndíjprogram, amellyel most csaknem tízezer nehéz sorsú, hátrányos helyzetű gyermek kaphat olyan támogatást még karácsony előtt, ami hozzásegíti ahhoz, hogy szakmához, érettségihez, diplomához jusson.

Ez egy évek óta működő ösztöndíjprogram, amely segítséget, támogatást ad ahhoz, hogy ezek a gyerekek elvégezzék az iskolát, szakmához jussanak

– mondta, hozzátéve: adott esetben a művészetet válasszák, eljussanak ide, a színházba, és elhiggyék azt, hogy még ha nehéz is, sok munka és gyakorlás után el lehet jutni sikerekhez és véghez lehet vinni csodákat is.

A következő óra erről a csodáról fog szólni

– jegyezte meg, köszönetet mondva a társulatnak. A RaM Színházban a Sárközi Gyula Társulat először a roma holokausztnak emléket állító Habiszti – csak azért is élünk és táncolunk! című előadását láthatta a közönség, majd a Diótörő című produkciót, a társulat tagjainak, valamint a Madách Musical Tánc- és Színművészeti Iskola és Szakgimnázium növendékeinek előadásában. Sárközi Gyula koreográfus, producer kiemelte: két dolognak köszönheti a létezését, egyrészt őseinek, a cigányságnak, másrést pedig a táncnak. Kiemelte: pontosan tudja, milyen nagy dolog, ha egy gyerek el tud jutni színházba. Ezért az államtitkársággal együttműködve bemutatják számukra a Diótörő című előadást, amelyre hátrányos helyzetű családokat, gyerekeket hívtak meg. Hangsúlyozta: az államtitkárság segítségére van abban, hogy az előadás eljusson olyan gyerekekhez is, akik másképp nem láthatnák, hiszen egy színházjegy megvásárlása komoly anyagi terhet jelent. Fülöp Attila az MTI-nek elmondta: az Útravaló ösztöndíjprogram erre a tanévre 2,5 milliárd forint keretösszeggel hátrányos helyzetű, nehézsorsú gyermekeknek nyújt segítséget.

Az ösztöndíjprogramnak négy alprogramja van: Út a középiskolába, Út a szakmához, Út az érettségihez, Út a diplomához – mondta, hozzáfűzve: az első három alprogramban a gyerekek 9 és 20 ezer forint közötti támogatást kaphatnak havonta. Kiemelte: a négy kategóriában összesen csaknem tízezer gyerek kapta meg ezt az ösztöndíjat. A támogatást szeptemberre visszamenőleg megkapják, az ösztöndíj egész tanévre jár – tette hozzá.

Azokról a gyermekekről is szeretnénk gondoskodni, segíteni az oktatásban való előmenetelüket, akik nehezebb körülmények közül érkeznek

– hangsúlyozta az államtitkár.

(MTI)

A címlapképen jelenet a Sárközi Gyula Társulat Diótörő című előadásán a budapesti RaM Színházban 2022. november 29-én. MTI/Máthé Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre