Mikor kell a gyerekkel ortopédushoz fordulni?

A szülőknek nem feltétlenül könnyű eldönteni, mikor van olyan állapotban a gyermekük, hogy ortopédiai kezelésre van szüksége, illetve, hogy az általuk tapasztalt jelenség csak a növekedéssel járó változások egyike-e, vagy kezelendő probléma. Dr. Dobos Márta Ilona, a Fájdalomközpont ortopéd szakorvosa szerint bizonytalanság esetén mindig jobb az orvosi ellenőrzés, ami egészségesnek tűnő helyzetben sem árt időnként.

Gyermekeknél hasznos az ortopédiai ellenőrzés

Kicsit görbének tűnik a háta, furcsán jár, nem egyenletesen kopik a cipője talpa, mintha nem lenne egyensúlyban? A szülőkben számtalan kérdés merülhet fel a gyermekük mozgásszerv-rendszere kapcsán, és nem mindig könnyű eldönteni, mi számít még „normálisnak” és mi nem.

„Ilyenkor érdemes biztosra menni, és ortopéd orvossal ellenőriztetni a gyermek egészségét, hiszen a látszólag kicsi eltérésekből is lehetnek később komolyabb problémák”

– hangsúlyozza Dobos doktornő.

„Egészen kis gyerekeknél – a csecsemőkori problémákon, például a hipotónián és a kóros hátrafeszítésen túl – jellemzően akkor mutatkozhatnak ortopédiai furcsaságok, amikor járni tanulnak és szabálytalan járási szokásokat vesznek fel. Sokszor megfigyelhető, hogy járáskor a lábujjak nem egyenesen előre néznek, hanem befelé fordulnak. Ha ez a tartás 7-8 éves korra nem rendeződik magától, mindenképpen fontos az ortopédiai ellenőrzés, mert bizonyos esetekben korrekcióra van szükség.”

Ugyancsak viszonylag gyakran megfigyelhető a járni kezdő gyerekeknél az O-láb, más esetekben a gyerek mintha „csámpásan” járna, X-lába lenne, ilyenkor a térdek befelé fordulnak és a két belboka nem érintkezik. Két év alatti kicsiknél és elhízott gyermekeknél ez gyakoribb, de mindenképpen érdemes orvossal megvizsgáltatni, ugyanis számtalan oka lehet, mint például a rossz statika, az ízületi tok- vagy szalaglazaság, a comb- és a lábszárcsont növekedési zavara. Mindenképpen fontos tehát pontos diagnózist felállítani, és annak mentén a szükséges módon kezelni.

Lúdtalptól a gerincferdülésig

Óvodáskortól felfelé sokszor már feltűnőbbek a problémák, illetve több a kérdés a szülőben, vajon minden rendben van-e a gyerekkel ortopédiailag. Felmerülhet többek közt a hanyag tartás, a gerincferdülés gyanúja és az igen gyakori lúdtalp problémája is, természetesen a komolyabb ortopédiai rendellenességeken kívül.

„Minél előbb fordul orvoshoz a szülő a kérdéseivel, gyanújával, annál könnyebben korrigálható az esetleges ortopédiai probléma és annál inkább kivédhető egy későbbi súlyosabb következmény. A mozgásszerv-rendszerben ugyanis minden mindennel összefügg, elváltozás nem marad következmények nélkül. Természetesen az is kiderülhet, hogy semmi baj nincs a gyerekkel, de mivel az ortopédiai vizsgálat nem fáj, így mindenki csak nyerhet a megnyugtató diagnózissal”

– mondja dr. Dobos Márta Ilona, a Fájdalomközpont ortopéd szakorvosa.

„Ezen kívül, ha felfedezzük, hogy hol van a gyerek sérülékenyebb pontja, a megelőzés miatt is tanácsokat adhatunk a szülőnek, például cipő- és táskaválasztásról, táplálkozásról, ajánlható sportokról. A személyre szabott, rendszeresen végzett gyógytornával pedig valóban nagy eredményeket lehet elérni, gyerekkorban éppúgy, vagy talán még látványosabban, mint felnőtteknél.”

Forrás: Fájdalomközpont

A címlapkép forrása: Pipxabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre