A Gyurcsány-kormány egyházügyi titkárságvezetője könyörgött az egyházi iskolák tanárainak demonstrációján

November 8-án Budapesten a Deák térről indulva a Bazilikáig sétáltak az egyházi fenntartású iskolák és óvodák pedagógusai, diákok és öregdiákok. A Tanárballagás címet kapó eseménnyel a szervező hat egyházi iskolákban tanító tanár a pályaelhagyás problémáján keresztül a közoktatás egészének tarthatatlan állapotára kívánta felhívni a figyelmet.

Tanárballagás politikai áthallással

Az egyházi fenntartású iskolák és óvodák pedagógusainak ballagásán a pályaelhagyó és – egyelőre – pályán maradó pedagógusokat szülők és öregdiákok búcsúztatták. Nagyjából 300 fő érkezett meg a Szent István térre, ahol rövid beszédek hangzottak el.

Lakatos Máté, a Tanárballagás főszervezője az esemény előtt a VálaszOnline-nak úgy nyilatkozott, hogy a kollégáik nagyjából száz százaléka egyetértett az eddigi pedagógus tüntetések tartalmával, de többen akadtak köztük, akiknek stílusproblémája vagy politikai fenntartása volt. Így arra az elhatározásra jutottak, hogy szerveznek egy olyan akciót, ami nem polgári engedetlenség, nem sztrájk, nem is az iskolák területén van munkaidőben, csendes formátuma pedig olyan, amit a lehető legtöbb kolléga magáénak tud érezni.

A nem vallásos noÁr a szabad keresztényeket buzdította a részvételre

A politikától és a politikai szereplőktől az elrugaszkodás úgy tűnik, hogy végül nem sikerült.

Az esemény előtt már a színész-aktivista Molnár Áron, noÁr jelentkezett videóval, amiben a “szabad keresztényeket” buzdította, hogy legyenek ott minél többen a Tanárballagáson, de a posztjában ismét megjelent egy termék is.

A korábbiaktól eltérően most nem pénzért kínálta a portékát, hanem felajánlott a készlet erejéig ballagási tarisznyákat egy emblémás pólót, sapkát, vászonszatyrot gyártó céget reklámozva. A Tanárballagás főszervezője végül a helyszínen levetette a noÁr-os kitűzőt egy aktivistával, arra hivatkozva, hogy ők sem viselik a saját kitűzőjüket más eseményén. Ezután a noÁr Facebook oldalon jelezték, hogy hazamennek.

Csepregi András egy személyben képviselte a Gyurcsány-kormányban az Oktatási és Kulturális Minisztériumot és a minisztert egyházügyi kérdésekben

A csendes menet így sem lett végül politikamentes. (Felmerül a kérdés, hogy egy közügyhöz köthető megmozdulás egyáltalán lehet-e politikamentes.) A ballagók a Szent István térre érve több felszólalót hallgattak végig. A szervező pedagógusok után, az esemény zárásaként végül Csepregi András, az egykori Gyurcsány-kormány egyházügyi titkárságvezetője, evangélikus lelkész olvasott fel könyörgést, annak érdekében, hogy az egybegyűltek  elérjék céljaikat.

Csepregi András evangélikus lelkész, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Nyíregyházi Hittanárképző Tagozatának docense volt, amikor felkérték az Oktatási és Kulturális Minisztérium Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetőjének 2006 júliusában. Akkor az új tisztségviselőt Hiller István miniszter mutatta be, aki elmondta, hogy a titkárságvezető ugyanolyan jogosítványokkal bír, mint a szakállamtitkárok, s részt vesz a miniszteri értekezleteken is. “Azt várom Csepregi Andrástól, hogy folyamatos és tartalmi kapcsolatot alakítson ki az egyházakkal” – mondta a kinevezéssel kapcsolatban 2006-ban a tárca vezetője.

Csepregi András és Hiller István 2006-ban. Fotó: MTI

Hiller István az akkori sajtótájékoztatón hozzátette, hogy a 44 éves titkárságvezető feladata nem hivatali, nem bürokratikus, hanem kifejezetten tartalmi jellegű, így például kezdeményezhet és le is folytathat találkozókat az egyházakkal, ebben a minőségben pedig Csepregi András egy személyben képviselte a minisztériumot, és személyesen Hiller István minisztert is.

2002 és 2010 között több mint 15000 pedagógussal csökkent Magyarországon a pedagógusok létszáma

Míg 2002-ben 89035 pedagógus tanított az általános iskolákban, addig ez a szám 2006-ra 83606-ra csökkent, majd 2010-ben 73565-en voltak. A 2021/2022-es tanévre 74481-re emelkedett az általános iskolákban foglalkoztatott pedagógusok száma. A KSH adatai szerint a gimnáziumokban 2006-ban 19284 pedagógus vett részt a diákok oktatásában, a számuk 2009-re 18363 főre csökkent. Nem találtunk információt, hogy Csepregi András felszólalt volna akkor a pályájukat elhagyni kényszerülő pedagógusok érdekében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre