Lula da Silva lesz Jair Bolsonaro ellenfele a brazil elnökválasztás második fordulójában

A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő nyerte váratlanul szoros eredménnyel az elnökválasztás vasárnap rendezett első fordulóját Brazíliában, ellenfele a jobboldali Jair Bolsonaro hivatalban lévő elnök lesz az október 30-án esedékes második fordulóban – derült ki hétfőre virradóra a latin-amerikai ország legfelsőbb választási bíróság (TSE) honlapján közzétett adatokból.

Az elektronikus szavazógépekkel leadott szavazatok több mint 98 százalékos összesítése szerint Lula da Silva a voksok 48 százalékát szerezte meg, Bolsonaro pedig a 43,53 százalékát. A többi kilenc jelölt támogatottsága elenyészőnek bizonyult.

A brazil törvények értelmében, ha egyik jelölt sem képes a szavazatok több mint felét megszereznie, második fordulót fognak tartani, ahol a két, legtöbb szavazatot szerző jelölt mérkőzik meg egymással, vagyis jelen esetben Lula da Silva és Bolsonaro.

A voksolások előtt elvégzett legtöbb közvélemény-kutatás Lula da Silva 10-15 százalékpontos előnyét jelezte előre.

Szakértők azzal magyarázzák az eredményeket, hogy a megkérdezettek közül sokan nem a valódi favoritjukat nevezték meg, illetve csak a választások napján döntöttek arról, hogy kire adják le szavazatukat.

Bolsonaro már korábban utalt arra, hogy esetleg nem fogja elfogadni a voksolás eredményét, ami miatt sokan választásokat követő politikai válságtól vagy erőszakos megmozdulásoktól tartanak. A hivatalban lévő elnök egyebek között újra és újra bírálta az elektronikus szavazógépeket működtető testületeket, amelyek szerinte gyengék a csalással szemben, bár konkrét bizonyítékokkal nem szolgált, s egyik beszédében hazugnak nevezte a közvélemény-kutatási eredményeket. Felvetette azt is, hogy a hadsereg végezzen párhuzamosan szavazatszámlálást, bár ezt a katonaság elutasította.

Vasárnap, szavazta leadásakor Bolsonaro mindemellett kijelentette, hogy tiszteletben fogja tartani a voksolás eredményét, ha a „szavazás tiszta és átlátható lesz”.

Lula da Silva, aki 2003 és 2010 között volt Brazília államfője a társadalmi béke megőrzésére törekedett vasárnapi nyilatkozataival. “A társadalom többsége békét akar, nem pedig konfrontációt” – jelentette ki a baloldali politikus, miután leadta szavazatát Sao Bernardo do Campo városában.

A vasárnapi voksoláson választották meg a brazil kongresszus alsóházának 513 képviselőjét, és a 81 fős szenátus tagjainak harmadát, emellett a tagállami kormányzókat és helyi törvényhozási testületek tagjait.

(MTI)

A címlapképen Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil elnök beszédet mond az elnök- és parlamenti választások első fordulójának estéjén Sao Paulóban 2022. október 2-án. Forrás: MTI/AP/Andre Penner

Iratkozzon fel hírlevelünkre