A vízbefulladások nagy része megelőzhető lenne

A fürdőzők, a vízi sportokat űzők leginkább azért kerülnek veszélybe, mert nem készülnek fel olyan helyzetekre, amelyek balesetet vagy tragédiát okozhatnak az élővizeken. A megelőzésre minden esetben gondolnunk kell, amikor vízbe megyünk vagy vízre szállunk. Ehhez végig kell gondolni néhány dolgot, és esetleg mentőeszközt vinni magunkkal.

Ezeknek a szempontoknak a mérlegelésében segít most a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata kisfilmjeivel. Elsőként a vízitúrázóknak forgattak videót a tudnivalókról, hiszen pillanatok alatt kerülhet veszélybe még az is, aki jól úszik. 

Magyarországon a Hajózási Szabályzat alapján kenuban, csónakban, kajakban annak kötelező mentőmellényt viselni, aki 14 év alatti, vagy nem tud úszni. Mindenki másnak csak magával kell vinnie. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata ezzel szemben azt javasolja, hogy mindenki viselje a mellényt, amikor kievez.

Hiszen, ha megtörténik a baj, már nem lesz idő felvenni.

„Amikor erről beszélgetünk gyakorlott evezőkkel, több dologgal is indokolják, hogy miért nem viselnek mellényt: jól úsznak, nem félnek a borulástól, melegíti őket nyáron, épp azt a szabadságérzést veszi el a mellény, ami miatt kieveznek” – írja a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata tájékoztató anyagában.

Ezeket sorra véve könnyen belátható, hogy boruláskor még egy jó úszó is kerülhet bajba!

Például, ha közben beüti a fejét, vagy annyira felmelegedett a teste evezés közben, hogy sokként hat rá az, hogy hirtelen érkezik a vízbe. Egy váratlan belgyógyászati, kardiológiai probléma is okozhat borulást, aminek következtében nem tud mellény nélkül a felszínen maradni még a gyakorlott evezős sem.

Az igaz, hogy a mellény melegít, de ezt hamar megszokja az ember, pláne, ha időnként vízzel locsolja magát, és a mellény alá is befröcsköli a vizet – javasolják, hozzátéve, hogy gyakorlott evezőknek érdemes automata mentőmellényt viselni, ami csak vízbeeséskor fújódik fel, ennek a melegítő hatása igazán elenyésző, úgy néz ki, mint egy gallér.

Az, hogy mennyire korlátozza az embert a mozgásban egy mellény, attól függ, hogy jó fazont, jó méretet választott-e magának! Érdemes nagyobb sportboltban felpróbálni ezeket – figyelmeztetnek a szakemberek, hozzátéve, hogy valóban meg kell szokni, hogy van rajtunk mellény evezés közben, de ez sokkal hamarabb megy, mint azt elsőre gondolnánk.

Nagyon sok probléma, tragédia megelőzhető, ha magunkra vesszük a megfelelő mentőeszközöket, és tisztában vagyunk azzal, hogy aznap mit bírunk fizikailag és mentálisan. És azt is feltétlenül át kell gondolni, hogy mit enged számunkra az aznapi időjárás!

Nagyon könnyű ma már mentő- vagy úszást segítő mellényt kölcsönözni/vásárolni, csak ki kell választani a megfelelőt, és megszokni a viselését. Arról, hogy hogyan válasszunk mentőmellényt, bővebben itt olvashatnak.

Forrás: vizimentok.hu

Címlapkép: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre