Isten éltesse a babákat és a szüleiket!

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) idén is közösen ünnepelte azt a több, mint hatszáz tavaly született babát, akikkel gyarapodott a NOE nagycsaládja. A Babaköszöntőn Herczegh Anita, Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke, a nyolcgyermekes Tomka család és Dankuliné Gazsovics Edit szakgyógytornász, a Babamozgató oldal létrehozója is megosztotta velünk gondolatait.

Az 1987-ben alakult, mára az országban több, mint 250 helyi kisközösséggel bíró és több mint 15 ezer tagcsaládot számláló NOE a közösségépítésen és értékőrzésen túl – melynek középpontjában a házasság és az élet védelme, az anyaság tisztelete áll – ellátja a családok érdekvédelmét és rendezvényein a kapcsolatépítésre, szórakozásra is lehetőséget nyújt. Az egyik ilyen alkalom a Babaköszöntő ünnep és közös ebéd, amelynek gróf Károlyi György és felesége, Angelica adott otthont június 18-án a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély parkjában.

Herczegh Anita, Áder János volt köztársasági elnök felesége díszvendégként vett részt az ünnepen, de mint négy – ma már felnőttkorú – gyermek édesanyja, személyes hangvételben beszélt a szülőség csodájáról.

„Nagy titok, hogy az az édes kis babatalpacska mikor nőtt meg 45-ös méretűre?” – tette fel a költői kérdést Herczeg Anita, majd a közelmúlt közös sorstapasztalatát idézte fel.

Kardosné Gyurkó Katalin, gróf Károlyi György, Herczegh Anita, Beneda Attila és Dankuliné Gazsovics Edit (Fotó: Fodor Erika)

„Az elmúlt két esztendő mindannyiunknak akaratlanul is szokatlan tempóban, megváltozott időbeosztással telt. A járvány idején, ezekben a sok aggodalommal, változással telt hónapokban a szokásosnál is nagyobb odafigyeléssel néztem, láttam magam körül a gyermeket váró kismamákat, apróságokat sétáltató édesanyákat, édesapákat. Jó volt látni szeretetteljes elszántságukat, biztonságot sugárzó nyugalmukat. Ők megmutatták, hogy minden év minden napja és minden órája elsősorban életidő. Jöhet Covid vagy bármi egyéb, az életadás, az életelfogadás sokkal mélyebb célt szolgál, sokkal erősebb mindennél, ami annak látszólag ellentmond.” Herczeg Anita szülőként is kifejezte jókívánságait a járvány idején is gyermeket vállalt édesanyáknak és édesapáknak.

„Szívből kívánom, hogy élvezzék gyermekük első esztendeit, ennek az időszaknak minden örömét. Fáradságosabb napokon is jusson eszükbe, hogy a gyermekvállalás, a nevelés, a családi élet nemcsak feladat, de büszkeség is, és küzdelmek közé rejtett csoda. Isten éltesse mindannyiukat!”

Kardosné Gyurkó Katalin tíz éve van szolgálatban a nagycsaládosok egyesületében, ebből négyet főtitkárként dolgozott, hatodik éve pedig mint elnök munkálkodik a nagycsaládokért. Az ötgyermekes édesanyát arról kérdeztük, milyen ma nagycsaládosnak lenni.

Nagycsaládosok mint egy baráti társaság (Fotó: Fodor Erika)

„Sokkal, de sokkal jobb, mint mondjuk 2003 és 2005 környékén. A kormányzati támogatásnak és az értéktámogatásnak köszönhetően is. Korábban azt láttuk, hogy amikor valaki azt mondta: hat gyermekem van, akkor tudtuk, hogy nagyon-nagyon szegény. Ma nagycsaládban élni nem jelent automatikusan szegénységi kockázatot, és ez nagyon jó érzés!” – mondta Katalin, miközben ölben tartotta ikreit.

„2014-ben háromgyermekes anyaként sokat gondolkodtam Böjte Csaba útmutatásán: mi az, ami iránt égő vágy van a szívemben?. Rájöttem, hogy elfog a sóvárgás, amikor várandós kismamákat látok. 2014-ben megszülettek az ikreink, és 2016-ban már öt gyermekkel hívtak vissza az egyesület elnökének. Az Úristen és a családom mellett a NOE közösségének köszönhetem, hogy mertem azt mondani: nem három gyermeknél áll meg a nagycsalád, hanem lehet boldogulni szépen négy-öt, sőt még több gyermekkel is.” És hogy az öt saját gyermek mellett hogyan tud anyaként még 15 ezer nagycsaládot összefogni, egyszerű választ ad: „Szívvel-lélekkel!”

„Én nagyon szeretem ezt, szeretem a családokat is, és itt jó családok vannak együtt. Ami összeköt minket, az a gyermekek iránti szeretet és a családi értékek. Hasonlóan gondolkodunk, minthogyha egy nagy baráti társaság összejönne.”

A sok vidám nagycsaládos közül mi a nyolcgyermekes Tomkáékkal elegyedtünk szóba, mert Illés fiuk „zsiványsága” már jó ideje magára vonzotta a figyelmünket, miközben persze csibész tekintetével fél szemmel ő is ránk sandított, megelégedetten nyugtázva, hogy igen, látjuk, gondosan lazítgatja a hatalmas, az egész rendezvénynek és hatszáz embernek árnyékot adó sátor tartóköteleit. Amikor édesanyjának bevallottuk, hogy ez a kis kalapos zsivány levett minket a lábunkról, cseppet sem csodálkozva azt mondta: Igen, „ő a legveszedelmesebb” a nyolc közül. Tomka Barnától, az édesapától megtudtuk, felesége és ő is kilencgyerekes családból jött, természetes számukra, hogy ennyi gyermekük van.

A Tomka család Gyömrőről (Fotó: Fodor Erika)

„Mindig úgy voltunk vele, ahogy sorban jöttek a gyerekeink, és rácsodálkoztunk éppen a legkisebbre, hogy de jó, hogy ő is van! Ha nem vállaltuk volna, ő sem lenne meg ő sem…”

– árulta el az édesapa, aki az IT-szektorban home office-ban dolgozik, de ez nem akadályozta meg abban, hogy a Babaköszöntő rendezvényen Károlyi gróf feleségével, Angelicával franciául beszélgessen, hiszen diplomája szerint nyelvszakos tanár, és a lakóhelyén alakuló új iskolában talán ilyen feladatot is vállal majd. Mindenesetre addig is mindegyik gyermekéhez igyekszik csak franciául szólni, akik közül a nagyobbak tökéletesen értenek már mindent, még ha nem is így válaszolnak.

Dankuliné Gazsovics Edit szakgyógytornász 25 éve foglalkozik a csecsemők mozgásfejlesztésével, praxisában több nagycsaládba érkezett babát kezelt, sok esetben egyik testvért a másik után.

Bababmozgató – Zente tornázik (Fotó: Fodor Erika)

„A NOE Babaköszöntőn részletesen megfigyeltem a sok boldog kisgyermek mozgását. Öröm volt látni, hogy a nagycsaládos gyermekek milyen természetességgel birkóznak, kergetőznek, fogócskáznak és játszanak a szabadban, náluk valóban a mozgásé a főszerep. A mozgásukat koordináltnak láttam, a ruganyosságuk átlag feletti volt, amihez szerintem nagyban hozzájárul, hogy a képernyő előtt töltött idő helyett, ők babakoruktól sokkal többet vannak a talajon és a szabadban, ahol mozgással  töltik az idejüket” – állította a szakember, aki az újszülöttek első életévének döntően fontos mozgásfejlődési szakaszait mutatja be az általa létrehozott Bababmozgató oldalon, képes és videós gyakorlatokkal, hogy az édesanyák és édesapák, de akár a nagyszülők otthon is ügyesen tornáztathassák a babákat.

Vidám babaköszöntő csoport (Fotó: Fodor Erika)

„Kívánom, hogy mindenki babázzon boldogan, az útmutatás alapján rendszeresen mozgassuk át az egyes kis testrészeiket, és meglátjuk: boldog perceket szerzünk magunknak és a babáinknak egyaránt. Arról nem is beszélve, hogy az első életévben a megfelelő mozgásfejlődést támogató tornával kiküszöbölhetjük az apróbb eltéréseket, amelyek a későbbiekben sokkal nagyobb problémaként jelentkeznek” – biztatott minden babás szülőt Dankuliné Gazsovics Edit, aki a Babamozgato.hu első hónapra szóló gyakorlatait mindenki számára ingyen hozzáférhetővé tette, de a NOE nagycsaládosainak még további jelentős kedvezményeket is felajánlott.

Címlapkép: Fodor Erika

Iratkozzon fel hírlevelünkre