„Isten áldjon!” – elköszönt Ferenc Pápa a magyar fokolár paptól

Facebook bejegyzésében számolt be Jávorka Lajos atya arról, hogy ötéves olaszországi szolgálata lejártával alkalma nyílt személyesen is elbúcsúzni a Szentatyától.

Mint közösségi oldalán írja: »Szerdán a Szentatya közelében köszönhettem meg a Jóistennek az elmúlt öt évet. Ha nem is soroltam föl neveket, bizonyosan mondhatom, hogy Titeket, a Barátaimat odavittelek. Vittem hálaadással azt a mély meggyőződésemet – és most már egyre inkább élő tapasztalatomat -, hogy

lehetséges az Egyházban igazi, mélyen megélt testvéri kapcsolatokat építenünk.

Hálát adtam az Egyház iránti szenvedélyes szeretetért, amelyet Chiara ültetett sokunk szívébe. Örülök, hogy sokakkal összefogva pontosan ezért dolgozhattam ezekben az években – az Egyház kérésére és az Egyház áldásával kísérve!

Csak az utolsó nap derült ki, hogy olyan belépőm lesz, amivel a Pápa közelében kapok helyet. De az utolsó pillanatig bizonytalan volt, hogy személyesen odamehetek-e hozzá, mert annyira fáradtnak, törékenynek láttam. Imádkoztam, vártam és fölkészültem néhány mondattal – de arra is, hogy esetleg bármikor berekesztik a kihallgatást, mert annyira gyöngének tűnt a Szentatya.

Végül amikor megfoghattam a Pápa kezét, egyetlen mondatra futotta (persze olaszul):

„Szentatya, fokolár pap vagyok, öt év itáliai szolgálat után most visszatértek Magyarországra.” – Erre ő így válaszolt helyes magyarsággal: „Isten áldjon!”

– akkor áldást adott, mire az illetékes személy pedig jelzett, hogy tovább kell indulnom. Még ennyit tudtam mondani: „Szentatya, szeretettel várjuk!” – Nem tudtam befejezni a mondatot, de ő talán így is értette, hogy a Fokolárban is, Magyarországon is!

Ferenc pápa megáldja Jávorka Lajos atyát. (Forrás: Facebook/Jávorka Lajos)

Nem akarom, mert nem tudom igazán kiértékelni és elemezni ezt a találkozást, de azt tudom, hogy igazi volt. Épp egy éve, amikor véletlenszerűen sikerült találkoznunk, amikor levetette a kovidos maszkomat, akkor is magyarul válaszolt: „Köszönöm szépen!” – A Pápa nyilván akkor se, most se tudta előre, hogy magyarul kell majd megszólnia. Hogyan jut eszébe azonnal két ilyen egyszerű, de igen fontos mondat magyarul?… – Tovább is gondolkodom ezen. És imádkozom.

Hálás vagyok a Jóistennek, a Pápáért, az Egyházért, Magyar Hazámért, a Fokoláre Mozgalomért, a barátaimért!«

A Vasarnap.hu Jávorka Lajos atyával korábban készült nagyinterjúja itt olvasható:

Egy pap, aki kommunista pártházban is misézett – Jávorka Lajos

(Forrás, fotó: Facebook/Jávorka Lajos)

Iratkozzon fel hírlevelünkre