Gulyás: Az MCC a nemzetben és közösségben gondolkodó tehetségeket köti össze

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) azokat a tehetségeket köti össze, akik pártpolitikai hovatartozásra való tekintet nélkül nemzetben és közösségben gondolkodnak - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az MCC posztgraduális programjainak diplomaátadóján Budapesten.

A rendezvényen a Női Közéleti Vezetőképző, a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző és az Erdélyi Politikai Iskola végzős diákjai vehették át az okleveleiket.

Végzős diákok fényképet készítenek magukról a Mathias Corvinus Collegium (MCC) posztgraduális programjainak diplomaátadóján 2022. május 28-án.
MTI/Koszticsák Szilárd

Gulyás Gergely az ünnepségen úgy vélte: az MCC azokat a tehetségeket is összeköti, akik számára fontos, hogy a világ magyarságának elitje ne csupán a saját önös érdekei mentén, hanem közösségben és nemzetben gondolkodjon, valamint azokat is, akik hozzá kívánnak járulni ahhoz, hogy ez az ország hosszú távon megerősödjön, fennmaradjon.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium posztgraduális programjainak diplomaátadóján 2022. május 28-án. MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszter kiemelte:

ma az MCC-s hallgatók épp úgy jöhetnek Kolozsvárról, mint ahogy Beregszászról, Győrből, Miskolcról vagy Budapestről.

Mindez pedig azt mutatja, hogy a magyar felsőoktatási rendszernek a tehetséggondozási része képes arra, hogy minden magyart összefogjon, minden magyar számára elérhetővé tegye a legjobb felsőoktatási lehetőségeket. Ezen felül a felsőoktatás rendes egyetemi lába mellett még olyan többletet tud nyújtani amely a hosszú távú érvényesülésben mindenkit segíthet – tette hozzá.

Gulyás Gergely a rendezvényen reagált arra az Antall Józsefhez néhai miniszterelnökhöz köthető idézetre, amely szerint „lélekben 15 millió magyar miniszerelnöke vagyok”.

Közölte, már 2001-ben a velencei bizottság is elismerte az anyaországnak azt a jogát, hogy a nemzeti kisebbség kulturális önazonosságának megőrzéséhez hatékony eszközökkel járulhasson hozzá, az MCC pedig ezt teszi.

Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) igazgatója beszédet mond az MCC posztgraduális programjainak diplomaátadóján 2022. május 28-án.
MTI/Koszticsák Szilárd

Szalai Zoltán, az MCC főigazgtaója elmondta, a Mathias Corvinus Collegium már 24 képzési központtal rendelkezik és több mint 5 ezer diákkal foglalkozik a Kárpát-medencében. A Magyarországon található 15 helyszín közül Győrben, Pécsett, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon egyetemi program működik, míg 9 külhoni helyszínen középiskolásoknak és általános iskolásoknak szóló programokat működtetnek. Mindezek mellett tervezik, hogy a Felvidéken és a Délvidéken is hamarosan MCC központok nyílnak.

 (MTI)

A címlapképen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium posztgraduális programjainak diplomaátadóján 2022. május 28-án. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre