Magyar Nemzet: Magyarország nem nyújtott be hivatalos pályázatot a 2036-os olimpia megrendezésére

Gyulay Zsolt NOB MOB

A Magyar Nemzet felkereste Gyulay Zsoltot a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökét, hogy igaz-e a hír, miszerint Magyarország megpályázza a 2036-os nyári olimpiát. Az elnök szerint fennáll a lehetőség, egyelőre viszont nincs még ilyenről szó.

Gyulay Zsolt a MOB szombati közgyűlésén arról beszélt, hogy Magyarországnak el kell köteleznie magát a mellett a cél mellett, hogy a párizsi után itt rendezzék a következő európai olimpiát.

„Ezt a mondatot az Index – saját értesülésként… – úgy tálalta, miszerint Magyarország pályázik a 2036-os olimpia megrendezésére”, írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint ez a feltételezés nem csak azért hibás, mert a pályázat még nem történt meg, hanem azért is, mert lehetséges, hogy a jövőben nem pályázatok útján döntenek majd az olimpia új helyszíneiről.

Már a 2024-es párizsi és a 2028-as Los Angeles-i olimpiáról szóló döntés is a két ország kölcsönös megegyezése nyomán született. A 2032-es játékokra pedig előzetes felmérés után a NOB végrehajtó bizottsága javasolta Brisbane-t házigazdának, amit aztán a szervezet közgyűlése meg is szavazott.

A Magyar Nemzet értesülései szerint „várhatóan hasonló eljárásban döntenek majd a 2036-os olimpia helyszínéről is. Tehát Budapest a NOB-bal folytatandó párbeszéd eredményeként jöhet számításba, nem klasszikus pályázat során.”

Gyulay Zsolt azt nyilatkozta a lapnak, hogy kötelességének tartja az olimpia megrendezésére való felkészülést.

„Ha eljön az esély, akkor előnyös helyzetből vághatunk neki a pályázatnak”, mondta, de hangsúlyozta: hivatalos pályázatról egyelőre nincsen szó.

Forrás: Magyar Nemzet

A címlapképen Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke beszédet mond a szervezet budapesti közgyûlésén 2022. május 28-án. Jobbra Fábián László fõtitkár. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre