Gyurcsány, a szivárványos hullámvasút kalauza (MSZP ,,sirató”)

Az MSZMP romjain szárba szökkent MSZP 2003 májusában még nem sejtette, hogy Gyurcsány Ferenc személyében kígyót melengetett a keblén, de azóta már megtanulták, hogy ,,a kígyók kígyóznak”. A balos kormány gyermek-, ifjúsági és sportminisztereként Gyurcsány a kormányzati ciklusuk kellős közepén, 2004-ben küldte a kispadra pihenni főnökét, Medgyessy Pétert. Na ez lett volna az a pillanat, amikor még megszólalhatott volna a vészcsengő, vagy jelezhetett volna a szemafor a szocialistáknak. Nem így történt. Napjainkra úgy felgyorsult az MSZP-s fontos emberek átigazolása a DK-hoz (lásd Molnár Gyula, felkészül Szakács László) hogyha ez így folytatódik, akkor a jövőre esedékes választásokon a szociknál már nem lesz ember, aki leoltsa a villanyt.

2011. október 22-ig, a Demokratikus Koalíció létrejöttéig ugyan az MSZP számtalan esetben beláthatta volna, hogy a nagy mágus csak az őszödi beszédet ajánlhatja számukra, i-GAZSÁG beszédként aposztrofálva a semmittevésről vallott gondolatait. Ha legalább azt az iciri-piciri ,,i” betűt lehagyja, közelebb lehetett volna saját tettei valós értelméhez és értelmezéséhez.

Ha lesz vállalkozó a baloldalon, aki ír arról a lejtmenetről, amit az MSZP napjainkig elszenvedett Gyurcsány itt a piros, hol a piros játékában, hát bizony kiderülne, hogy nincs az a Disneyland-i hullámvasút, aminek folyamatos, szinte függőleges zuhanása vetekedhetne az utódpártéval.

Valljuk meg őszintén, a jelenlegi szivárványkoalíció közel és távolról jött tagjai, szinte egytől egyig Gyurcsány kalauz DK-s köpönyegéből bújtak és bújnak még most is elő. Ő döntötte el eddig is és ezután is ő fogja, hogy balos vonatukon kinek a jegyét tekinti érvényesnek és kiét nem. Nagy a tülekedés, hogy mind felférjenek. Gyurcsány kalauz még azt a ,,gáláns” ajánlatát is megtette, hogy hátralép, nem ül fel masinisztaként a gyorsvonatnak hitt zónázóra. Inkább ,,ő ülteti fel sajátjait” (értsük jól) a multikultis koalíció csühögősére, a nemzetállam vonatának legyőzését célként kitűző, egymás melletti sínpárra meghirdetett ,,száguldásban”. Csupán azt felejtette el, hogy saját védjegye, a ,,hazudtunk reggel, éjjel meg este” unásig, de nem felejtésig ismételt ,,klasszikusa” ráégett, ebből fakadóan bármit mond, az övéi is tudják, hogy a jegyeket a saját köreiben mindig is ő fogja kezelni. 

Visszatérve a szoci hullámvasúthoz, szögezzük le, hogy noha hangosan zakatol a 424-es – majdnem azt írtam: 444-es – DK-s gőzmozdony, de a csatolt szerelvények utasai közül egyre több a bejelentkező a masiniszta szerepére, így Fekete-Győr, Márki-Zay, Jakab, Dobrev és Karácsony. A sínek melletti nélkülözhetetlen váltóállítók Hadházy Ákos és Széll Bernadett, akik szakmájuk mesterei, egyben a ,,DK-s Hazáért” érdemrend várományosai, annak ellenére, hogy néhány szerelvényt már vakvágányra tereltek eddigi szakmai pályafutásuk során.

A kupékban utazók között, a vágyaiktól vezérelt verseny résztvevői, Tóth Bertalan, Mesterházy Attila és Újhelyi István is megtalálható, mellettük a bólogatós Arató Gergely ül. A haveri Gréczy Zsoltot Gyurcsány kalauz egy időre leszállította a vonatról, mert klott gatyájából kikandikáló hancur-lécéről korhatáros fotók jelentek meg a nyilvánosságban. Így lett Gréczy szó szerint a vonat melletti méhlegelők ,,földönfutója”. Gyurcsány kalauz számára ők a robogó ,,expresszük” megkérdőjelezhetetlen Jolly Jokerei. Az egyik csatolt, másodosztályú kupéban utazik Cseh Katalin és Donáth Anna, a női Stan és Pan és a párton kívüli szerződtetettek közül talán dr. Magyar György említhető, aki a balosok koronázatlan doktor Bubója. Végül az étkezőkocsiban Jakab Péter, aki épp parizert eszik piros arannyal, Szabó Tímea és Fekete-Győr András pedig állandósult rossz szájszagukat öblögetik egy brüsszeli sörkülönlegességgel.

A mindig nyugatra tartó ,,álomexpressz” állandó díszvendége Dobrev Klára, Gyurcsány kalauz családi felfedezettje és helyzetbe hozottja. Ő az Európai Egyesült Államok vezénylő karmestere, honi diszpécsere, ráadásul tudását szerényen, csupán ,,európai minimálbérért” bocsátja a száguldó szerelvény gördülékeny haladásának szolgálatába. Végezetül, de nem utolsó sorban az utaslistán van Karácsony Gergely is, akinek helye még kérdéses, mert háziorvosa, ahogy eddig is, elképzelhető, hogy felmentést ad majd számára az érdemi csapatmunkában való részvétel alól, krónikus munka-isiászára tekintettel vagy azért, mert magas és vékony, vagy pedig azért, mert nyelvtudása még köszörülésre szorul határainkon innen, de legfőképpen határainkon túl. El ne felejtsem megemlíteni, hogy a különítmény koedukált, a begyűrűző nemzetközi tendenciák által megkövetelt irányelveknek megfelelően. A zakatolás ,,pártatlan” fő-fődiszpécsere még nem ismert, a jövő zenéje, hogy 2022-ben ki lesz a ,,soros” eligazító.

Fekete-Győr András, a csapat kis, poligráfnak becézett izgágája is a masiniszta poszt jelölt-jelöltje. A képzeletbeli másik vágányon a cél felé robogó nemzetállam feliratú szerelvény ,,kerete” neki nem fér buksijának jogállami ,,keretébe”. Gyurcsány kalauz ezért a felszállás és jegykezelés előtt mindig elénekelteti vele a ,,körben áll egy kislányka, lássuk ki lesz a párja” kezdetű gyermekdalt, aminek hatására Fekete-Győr azonnal megnyugszik és visszaül a helyére. Gyorsvonati pótjegyesként a vonaton ül Márki-Zay Péter az örök kétballábas és Kunhalmi Ágnes az örök kétbalkezes is. Mindketten a száguldás megszállottjai, Kunhalmi ezt előzetesen ajtók felé gyakorolta.

Gyurcsány kalauz még hol itt, hol ott változtathat az utaslistán, akár le is szállíttathat bárkit, éppen ezért lesik minden szavát. Vigasztalhatatlan szomorúság csak azért tölti el, hogy belföldi járatára nem szerződtetheti a nemzetközi expresszek nagyágyúit, a vehemens Daniel Cohn Benditet, vagy akár az aranylábú, akarom mondani arany torkú Guy Verhofstadtot, a csillogó szemű Judith Sargentinit, vagy a szívet melengető Vera Jourovát, akik csodákra lehetnének képesek a végállomás kitűzésében és elérésében. Ezen lehetőség hiányában azért a nevezettekről tudható, hogy örök és nélkülözhetetlen, nemzetközi tanácsadói szerepük gyakorlásáról soha nem mondanának le.

Gyurcsány kalauznak így be kell látnia, hogy nincs más, csak a hazai felhozatal. Válogatása, hogy kiket enged fel hullámvasútjára, az csak multikulturális vágyakat tápláló klubjának kengyelfutó gyalogkakukkjaira redukált. A jelenlegi állás szerint tudja, hogy ez így lejtmenet, de sebaj, a cél, hogy gyorsuljon a szerelvény, a kisiklás után a szakadékban meg legalább érkezik a felejthetetlen, szabadeséses Disney élmény. A megérkezésük mindannyiuk számára azt gondolom és remélem, hogy kijózanító lesz, Gyurcsány kalauz szavaival élve ,,nem kicsit, nagyon”!

 

Bognár Zsolt

A szerző további cikkei itt olvashatók.

 

Kiemelt képünkön Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke 16. évértékelő beszédét tartja Budapesten, a Sofitel Hotelben 2020. február 9-én. MTI/Kovács Tamás

Iratkozzon fel hírlevelünkre