Áder János: a klímaváltozás ellen is sokat tehetnek az állati takarmányfehérjét előállító üzemek
Európa nem tudja a hús előállításához szükséges takarmányt előállítani, ezért azok az üzemek, amelyek élelmiszeripari melléktermékekből állati takarmányfehérjét készítenek, nagyon fontos szerepet töltenek be – mondta Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke csütörtökön Üllőn.
A tendenciák azt mutatják, hogy 2050-re a gabonatermő területek 50 százalékán vagy ellehetetlenül, vagy jelentősen nehezebbé válik a gabonatermelés a vízhiány miatt. A hús iránti kereslet viszont másfél-kétszeresére fog nőni, amihez megfelelő minőségű és mennyiségű takarmányra lesz szükség
A vállalat közlése szerint az Aeorozone Parkban található 13 ezer négyzetméteres automatizált üzembe élelmiszeripari termelők melléktermékeiből napi 120 tonna érkezik a lárvák táplálására. „Csúcsidőszakban” 1,8 milliárd lárva él majd mintegy 36 ezer ládában. A tájékoztató szerint az üzemben napi 150 millió lárvából havi 250 tonna kiváló minőségű takarmány célú fehérjelisztet, 50 tonna takarmányzsírt és 900 tonna szerves trágyát állítanak elő. A 35 főt foglalkoztató gyárba korszerű légmosó rendszert telepítettek, amely biztosítja, hogy semmilyen kellemetlen szag ne jusson ki az üzemből.
Forrás: MTI, Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd