A Golgota című dal Ákos egyik kedvence a Metropolis című új lemezéről – Hallgasson bele nálunk!


Hirdetés

Metropolis címmel megjelent Kovács Ákos Kossuth-díjas énekes-dalszerző első dupla stúdióalbuma, az új szerzemények a címadó Metropolistól az antiutópisztikus Kalifornián vagy a Passió képeit felvillantó Golgotán át A tükör című dalig sokszínű zenei világot mutatnak, és a jelen világra reflektáló dalszövegek jellemeznek.

„Ez életem és harminchat éve tartó pályám első dupla stúdióalbuma” – mondta a dalszerző-előadó a lemezt bemutató pénteki budapesti sajtótájékoztatón. Kiemelte, hogy bár eddig számos koncertlemeze jelent meg, ezért a formátum nem ismeretlen számára, stúdiólemezként először ad ki ilyen nagy szerzői és előadói munkát sűrítő anyagot.

A Metropolis két fejezetre, egy északi és egy déli oldalra oszlik, és mindkettő tizenegy-tizenegy dalt tartalmaz. Az északi oldal a gitáralapú, a déli oldal a szintetizátorhangzásra épülő dalokat foglalja magába

– fejtette ki a szerző.

A dalok szövegeit a korábbi lemezekhez hasonlóan most is Ákos írta, emellett tizenhárom tétel zenéjét szerezte és hangszerelte, valamint szokás szerint a szerzői és előadói feladatok mellett producere és művészeti vezetője is volt az albumnak.

Szerzőtársai közül Lepés Gábor négy dal zenéjét jegyzi, ő volt hangmérnökként Ákos legfőbb alkotótársa is. Madarász Gábor gitáros, és a Bonanza Banzai zenekarból korábbi zenésztársa, Menczel Gábor két-két szerzemény zenéjét alkotta meg. Ezek mellett a lemezre felkerült egy Mandoki Soulmates-dal átdolgozott verziójának magyar nyelvű változata is, amelyen olyan világsztárok játszanak, mint Mike Stern jazzgitáros vagy Ian Anderson a JethroTull zenekarból.

A Make Orwell Fiction Again alcímet viselő dupla stúdióalbum olyan, már ismert dalokat is tartalmaz, mint Az utolsó békeév, a Fel a szívekkel, az Ember maradj vagy az Ákos novellája alapján készült, azonos című kisjátékfilm főcímdala, a Magunk maradtunk. Az új szerzemények a címadó Metropolistól az antiutópisztikus Kalifornián vagy a Passió képeit felvillantó Golgotán át A tükör című dalig sokszínű zenei világot mutatnak, és a jelen világra reflektáló dalszövegek jellemeznek.

Az énekes a szeptember 27-i megjelenés előtt már közreadott egy-egy részletet a duplaalbum dalaiból a saját honlapján, s néhány gondolatot is fűzött hozzájuk. Az alábbi idézetet a Golgota című dalrészlet mellé írta:

„Nehéz kiemelni dalokat a Metropois mezőnyéből, mert számomra mindegyik egyformán fontos, de ez az egyik kedvencem az Északi oldalról. Az első perctől úgy éreztem, a zenével valami egyszerű és szép dologra sikerült rátalálni, noha a tematika miatt nem sok esélye van slágerré válnia. Szövegírás közben sokszor megjelent előttem az a kép a Passió című filmből, amikor a Jézust alakító Jim Caviezel a keresztutat járva magához öleli a terhét. És hogy mitől mélyed a kőbe a lábnyom? A választ a Quo vadis történet és a római Via Appia adja meg – de erről még később, más szerzemény kapcsán is lesz szó. Az akusztikus gitáron született dalkezdemény akkordfűzése a korai Dire Straits-nóták hangulatára emlékeztetett, ezért amikor elkészültem a végleges hangszereléssel, a szöveggel és az összes felvétellel, megkértem Madit, hogy ilyen jellegű szólamokkal díszítse fel. Hogy laza stílusgyakorlat, egyszerű popszám, rövid üdvtörténeti összefoglaló vagy valami egészen más lett belőle, azt majd a hallgató dönti el.”

A kiadvány limitált példányszámban jelenik meg könyvformátumú, gazdag képanyagot felvonultató, keményfedeles dupla CD-n, valamint szintén dupla LP-n, a letöltés és a nagy felbontásban is elérhető stream mellett.

A szerző felidézte, hogy a kiadvány megjelenése előtt huszonkét napon át közöltek részleteket a felvételekből, és egy-két személyes gondolatot is megosztott a dalokhoz kapcsolódva saját honlapján és a közösségi médiafelületein.

„Nagy jutalom, hogy egy olyan korszakban, amely már-már lemondani látszik az albumformátumról, mi lemezt adhatunk ki, ráadásul duplát. Ilyenkor igyekszünk megadni a módját, és olyan kiadványt megjelentetni, amely kiviteli és tartalmi szempontból is megfelel ennek a várakozásnak. A miénknek és a közönségének is”

– mondta Ákos.

„Ez a lemez úgy szól, ahogy én szerettem volna, nem szükségmegoldások halmaza (…) most érzem először azt, hogy azért kezdtem kamasz koromban zenélni nagy, nemzetközi produkciók hatása alatt, hogy ide eljussak” – emelte ki a zenész.

A lemezbemutató koncertet december 14-én tartják a Papp László Budapest Arénában, ahol az előzetes tervek szerint a dupla lemez összes dala elhangzik majd.

Forrás:
MTIakos.hu
'Fel a tetejéhez' gomb