Félrevezető kutatással próbálták bizonyítani a Tisza Párt győzelmét az árvízzel kapcsolatos politikai versenyben


Hirdetés

Olyan kutatással próbálták bizonyítani a Tisza Párt győzelmét az árvízzel kapcsolatos politikai versenyben, amelyben minimum 3 millió, de akár 5 millió magyar véleményét nem vették számításba – minderről a pártpreferencia.hu adott ki részletes közleményt.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben azt írják: az Opinio Institute vezetője szeptember 25-én mutatott be egy közvélemény-kutatást az ATV-n, amely az árvízi védekezés megítélésével foglalkozott.

Bár az ATV direkt külön blokkot szentelt a beszélgetésben arra, hogy részletezze az adatfelvétel módszerét, nem került bemutatásra az a rendkívül fontos információ, hogy a megkérdezettek köre nem reprezentálja a magyar társadalmat. Ezáltal a kutatás azt a látszatot keltette, mintha a teljes magyar társadalom véleményét tükrözné.

– hangsúlyozzák. Érvelésük szerint a bemutatott adatok három okból kifolyólag sem reprezentálhatják a magyar társadalmat:

Csak a 16-59 évesek körében felvett adatokat közölték, nem tudni milyen megfontolásból. A legnagyobb probléma ezzel az, hogy a 60 éves vagy ennél idősebb lakosság véleménye teljes
mértékben elhallgatásra került a tárgyalt kérdésekben, amelyek úgy lettek bemutatva az
adásban, mintha a teljes társadalom véleményét tükröznék. Ez a gyakorlat igen megtévesztő.

– vélekednek. Hozzáteszik:

Az adatfelvétel során mellőzésre kerültek mindazok, akik nem rendelkeznek okoseszközzel,
amelyen azt az applikációt elérhették volna, ahol a kérdésekre válaszolni lehetett. Ezáltal a
társadalom további széles része esett ki a mintavételből.

Tájékoztatásuk szerint a szavazók azonosítása során nemcsak a szavazókorú válaszadókat vették figyelembe.

A 16 és a 17 évesek körében felvett politikai kérdésekre vonatkozó válaszok nem tekinthetőek se pillanatnyilag, se a 2026-os országgyűlési választásokra tekintettel irányadónak, hiszen a válaszadók egy részének még 2026-ban sem lesz választójoga. A kutatócég honlapján további információ is található, ahol közlik, hogy „az eredmények reprezentatívak … a 2024-es EP listákra leadott szavazatmegoszlás tekintetében”, ami önmagában is elgondolkodtató a
komolyanvehetőség szempontjából. A leírás azt sugallja, hogy három hónap után is feltételezték a választói pártpreferenciák állandóságát, de ezt is úgy, hogy belevették olyanok véleményét, aki nem szavazhattak, és könnyen kizárhatták a három hónapja szavazók közel felét.

A közlemény a partpreferencia.hu Facebook-bejegyzésében is elérhető nyilvánosan.

Forrás: partprefercia.hu

'Fel a tetejéhez' gomb