Bevándorlásellenes kormány jöhet Ausztriában Orbán Viktor szövetségesének vezetésével

Parlamenti választásokat tartanak szeptember 29-én Ausztriában, a 2015-ös migrációs válság után ismét az illegális bevándorlás került a kampányok középpontjába – mutatott rá csütörtöki Fókuszpont-elemzésében a Migrációkutató Intézet.

Mint írták: kormányváltás jöhet Ausztriában a vasárnapi választásokat követően:

a közvélemény-kutatások előrejelzései szerint az első helyet a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szerezheti meg a voksok 27–29%-ával,

maga mögé sorolva a Karl Nehammer kancellár vezette Osztrák Néppártot (ÖVP) 25-26%-kal. Harmadik helyen végezhet Ausztria Szociáldemokrata Pártja (SPÖ) a szavazatok 20%-ával. A parlamentbe továbbá bejuthat az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) (10%) és a jelenlegi kormánykoalícióban részt vevő Osztrák Zöld Párt (7%) is. Noha az öt párt kampányprogramjában a gazdasággal és az országot sújtó áradásokkal kapcsolatos kérdések is megjelentek, kiemelt helyet kapott a migráció.

Herbert Kickl, az FPÖ elnöke, aki Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Andrej Babis korábbi cseh kormányfő mellett alapítója a Patrióták Európáért szövetségnek, teljes csődnek nevezte a jelenlegi ÖVP-Zöldek koalíció migrációs politikáját.

Idén szeptemberig 72 000 menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában, ami a 2015-ös válság adataihoz közelít.

– emelte ki Herbert Kickl.

Győzelem esetén az FPÖ migrációs vészhelyzetet hirdetne ki, megakadályozva további menedékkérelmek benyújtásának lehetőségét és csak olyan menedékkérők kérelmeit fogadná el, akik nem haladtak keresztül biztonságos harmadik országokon. Az FPÖ tervei között szerepel a menedékkérőknek járó szociális juttatások és a családegyesítés lehetőségének eltörlése.

Az ÖVP szintén a migrációs politika megreformálásáról írt választási programjában, melyben szerepelt, hogy a menekültügyi eljárásokat harmadik országokba szerveznék ki, csökkentenék a pozitívan elbírált migrációs kérelmek számát, emellett növelnék a kitoloncolások mértékét, tavaly 12 900 külföldit utasítottak ki az országból.

A baloldali SPÖ az irreguláris migránsok EU-n belüli szétosztásával csökkentené az Ausztriára nehezedő migrációs nyomást. A párt szerint ugyanis egyes államok, köztük Magyarország, nem tesznek eleget az európai jog rendelkezéseinek, túl nagy terhet róva Ausztriára. A menekültügyi eljárásokat az EU külső határainál folytatná le, ehhez pedig közös „menekültügyi irodák” létrehozását javasolja. Az SPÖ a kitoloncolások kérdését pedig harmadik országokkal kötött megállapodásokon keresztül oldaná meg, hasonlóan a jobboldali pártokhoz.

A Zöldek programjukban a migrációra mint emberi jogra tekintenek és a legális útvonalak kialakításának fontosságát hangsúlyozzák. A párt kiemelt figyelmet fordítana a kiskorú, kísérő nélkül érkező migránsokra, valamint a veszélyeztetett csoportok tagjaira: a kiskorúak esetében a gyermekvédelmi szolgálat minél gyorsabb bevonását, utóbbi esetben a hatáságok képzését javasolja.

A NEOS migrációs programját Yannick Shetty, a párt integrációért felelős szakpolitikusa mutatta be: céljuk az irreguláris migráció és összességében a migráció visszaszorítása. Programjukban a liberálisok a bevándorlási törvény módosítása és a szakképzett munkaerő külföldi toborzása mellett az irreguláris migráció elleni fellépést is kiemelten kezelik. Utóbbit harmadik országokkal kötött migrációs megállapodásokon keresztül igyekeznek mérsékelni. A párt 180 napban maximalizálná a menekültügyi eljárások hosszát.

A parlamentbe jutásra esélyes pártok tehát kiemelt szakpolitikai kérdésként tekintenek a migrációra, így a következő ciklusban minden bizonnyal változni fog az osztrák bevándorláspolitika.

Forrás:
Migrációkutató Intézet
'Fel a tetejéhez' gomb