Az utolsó figyelmeztetés? Putyin atommal fenyegette meg az ellenségeit


Hirdetés

Vlagyimir Putyin szerdán bejelentette, hogy bármely nem nukleáris állam Oroszország elleni agresszióját, amely egy nukleáris állam részvételével vagy támogatásával történik, az Orosz Föderáció elleni közös támadásként kell kezelni. Ez azért nagy különbség az eddigi állásponthoz képest, mert korábban az orosz nukleáris doktrína kizárólag az atomfegyverrel felfegyverzett ellenség közvetlen támadása után engedte meg a nukleáris (vissza)csapást.

Csak a példa kedvéért: ha Románia, amely nem rendelkezik atomfegyverrel, Oroszországra támadna, eddig elkerülhette volna a nukleáris visszacsapást. Mivel azonban egy nukleáris hatalom, az USA a szövetségese, amely részt vesz a konfliktusban és a NATO révén támogatja az agressziót (pl. részletes katonai térképekkel és műholdas adatokkal), már nem kerülhetné el az atomcsapást. Ez az Erdélyben és máshol élő magyarok számára kimondottan rossz hír, de ugyanez vonatkozik olyan magyarok lakta NATO-országokra amelyeknek a területéről nem nukleáris csapás indulhatna Oroszország területe felé.

Putyin a következőképpen fogalmazott:

„Megfontoljuk ezt a lehetőséget, ha megbízható információkat kapunk a repülőgépipari eszközök tömeges elindításáról és államhatárunk átlépéséről. Stratégiai és taktikai repülőgépekről, cirkálórakétákról, drónokról, hiperszonikus és egyéb repülőgépekről beszélek.”

Az új doktrína Ukrajnára is vonatkozik, amely ugyan nem NATO-ország, de Zelenszkij éppen azért utazott el az Egyesült Államokba, ahol Joe Bidennel találkozik a Fehér Házban, hogy engedélyt kérjen tőle az amerikai gyártmányú nagy hatótávolságú rakéták kilövésére Oroszország belső területeire.

https://vasarnap.hu/2024/09/26/fordulopont-johet-orosz-ukran-haboruban

Ilyen tekintetben ez valóban Putyin utolsó figyelmeztetése amely a kulcsfontosságú szövetségesére, Fehéroroszországra is kiterjed.

Itt kell megemlítenünk, hogy Scholz kancellár a héten már kizárta, hogy német területről támadást indítanának Oroszország ellen, bár egy esetleges amerikai nyomás ezt az álláspontját is felülírhatja.

Ezzel szemben az örök hűséges Nagy-Britannia részéről Keir Starmer miniszterelnök szintén nyomást gyakorol Bidenre, hogy engedélyezze a brit Storm Shadow rakéták kilövését oroszországi célpontokra.

Olaszország miniszterelnöke, Giorgia Meloni szerint jelen pillanatban az ukrán légvédelem megerősítése a legfontosabb feladat, de itt meg kell állni. Az olasz belpolitikában mindössze két kisebb baloldali párt támogatna egy Oroszország elleni közvetlen támadást.

Ami pedig a franciákat illeti, Franciaország nagy hatótávolságú Scalp rakétákat szállított Ukrajnának, és arról kétségünk sem lehet, hogy bármit is mond Macron, pontosan azt fogja tenni, amit őt az ebbe a pozícióba helyező erők kérnek tőle.

Végül, saját véleményünk szerint, amikor a NATO egy esetleges atomháborúval kapcsolatban terveket sző a sebesült katonák evakuálására és elszállítására, azt gondoljuk, hogy fogalma sincs, miről beszél. Egy totális háborúban ugyanis a kommunikációs hálózatok összeomlanak, az atombombák hatótávolságán kívülre eljutó gamma sugárzás pedig radioaktívvá tesz minden fémből készült szállítóeszközt (ez az ún. másodlagos sugárzás).

Ha a józan észben nem bízhatunk, akkor már csak két esélyünk marad. Ha a demokraták ismét el nem csalják a választásokat és megéljük, hogy Trump legyen az elnök, illetve, ha a világ urai úgy vélik, hogy Ukrajna és az újjáépítése több hasznot hozhat nekik, mint amennyit veszíthetenek egy – atomcsapás után – nem létező és már nem kirabolható állammal.

Forrás:
telegraph.co.uk
'Fel a tetejéhez' gomb