Bese Gergő atya: Az Örvendezés vasárnapja

Nagyböjt negyedik vasárnapja az Örvendezés vasárnapja. A liturgia színe a rózsaszín ezen a napon. Az Evangéliumban János két alapfogalmat magyaráz.

Az első nem más, mint a hit és örök élet kapcsolata: „mindannak, aki hisz, örök élete legyen őbenne.”Jn.3,14. A gondolatot tovább fűzi és a hit mellett Jézus Krisztus szerepét is kihangsúlyozza: hit Jézus Krisztusban = örök élet!

De a ma emberének mond valamit az örök élet? Leginkább semmit. Abban hisznek, amit látnak, megtapintanak. Egyre jobban elutasítják a vallási misztikum világát, míg a zombikban, a Harry Potter varázslatokban egyre többen hisznek.

Megváltozott a világ, éljünk csak a mának, most valósítsuk meg, amit csak akarunk – valja a modern ember. Csak kevesen figyelnek fel az olyan tanúságtevőkre, mint például Bányai Gábor Képviselő Úr, aki – a kovid szörnyűségeit megélve – , járt odaát, ahogyan ő fogalmazott. Mondjuk ki: látta a mennyországot! Elmondása szerint valami gyönyörű lehetett, mert vissza vágyik!

Nem népmese, nem valami Sci-fi, a teljes valóság ez! Létezik a halál után egy más világ, melyet Isten Országának is nevezhetünk. Jézus az utolsó vacsorán el is mondta tanítványainak, hogy előre siet, hogy helyet készítsen számukra. De hová ment? Az Atyához! Ahol nincsen szenvedés, nincsen fájdalom, nincsen idő, rohanás, türelmetlenség. Csak az a végtelen béke és szeretet, amit itt a földön keresnek milliók, de megtalálni csak odaát fogják.

A buktató viszont János apostol második fontos tényközlésében áll: „a világosság a világba jött, de az emberek jobban szerették a sötétséget, mint a világosságot, mivel cselekedeteik gonoszak voltak. Mert mindaz, aki gonoszat tesz, gyűlöli a világosságot” Jn.3,19-20

Nem lehet a sötétség gyermekeként vakmerően abban bízni, hogy „ilyeneké a mennyek országa”. Ismerjük a gazdag ember – szegény Lázár példabeszédét, ott feketén – fehéren írva van: a sötétség gyermeke a pokolba jutott. Ennyi, nincs más alternatíva. Onnan pedig már nincs átjárás a mennyek országa felé.

Fel kell ismernünk a sötétséget, és leginkább a háttérben megbújó Gonoszt! Számára a mi elbukásunk győzelem és trófea a halál nagy tablóján.

A jó és rossz küzdelmében mi is harcosok vagyunk, csak jó lenne, ha végre a jó oldalon állnánk!

Ebben segít a nagyböjti szent időszak, hogy többet imádkozva, böjtölve, lelkünkre jobban odafigyelve vegyünk részt a napi ütközetekben, a világosság gyermekeiként!

Iratkozzon fel hírlevelünkre