A 21.század embere hasonló problémával küzd, mint egykor Péter apostol: kerüli a halál témáját

Gondolatok a vasárnapi evangéliumhoz. Jézus ismét a belső körrel van, és leginkább Péterrel vitatkozik. Mostani beszélgetésük tárgya, az elmúlás.

Igen, Jézus arról értekezik, hogy meg fog halni. Halálra adják az igaz embert! Péter próbálja relativizálni az elhangzottakat: ,,Távol legyen ez tőled, Uram! Ez nem történhet meg veled.” Jézus azonban keményen válaszol: Távozz tőlem sátán!

A szóváltás első hallásra azt sugallja, hogy Pétert megszállta az Ördög, de erről nincs szó. A gondolatait megfertőzte a hamis biztonságérzete. Jézus mindig velük marad és nekik semmi bántódásuk sem eshet, minden happy lesz továbbra is… Péterből megszólalnak a földhöz ragadt, igen csak emberi indíttatások. Nem akar tudomást venni arról, hogy egyszer minden véget ér.

A 21. század emberének problémája is hasonló: a halál témáját kerüli. Tabu. Nem szabad beszélni róla. Nem neveljük a fiatalokat arra, hogy megismerkedjenek az igazsággal: hogy mindannyian meghalunk. Helyette arról próbáljuk meggyőzni őket, hogy az öregedés megállítható, a fiatalság örök, a szenvedés megszüntethető, meg lehet úszni mindent.

Pedig ha őszintén beszélnénk arról, hogy az élet két végpontja a kezdet és a vég, talán nagyobb odafigyeléssel élnének meg az emberek minden egyes napot és minőségi tartalommal töltenék meg azt. Minőségi élet! Ezt tanítja Krisztus és erre hív mindenkit.

Persze első hallásra könnyebb az az út, ami gondtalanságot, féktelen élvezeteket kínál, de sokkal nagyobb árat fizetnek érte azok, akik balgák és beállnak a sorba.

Távozz tőlem Sátán! Távozzanak a bűnös gondolatok, félelmek, hamis ideálok. Vegyük fel keresztünket, tagadjuk meg korábbi önmagunkat és kövessük őt!

A címlapkép illusztráció. Fotó forrása: Freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre