Hoppá, Németország mégsem támogatja Ukrajna NATO csatlakozását

Németország nem támogatja jelenleg Ukrajna NATO-csatlakozásához vezető tárgyalások megkezdését – tájékoztatott a Berlini gyors.

Május 31-én Osloban tartották meg a NATO külügyminisztereinek konferenciáját, melyen Ukrajna NATO-tagsága is szóba került. Annalena Baerbock (Zöldek) német szövetségi külügyminiszter a témával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ameddig Ukrajna háborúban áll Oroszországgal, Németország ellenzi a csatlakozási tárgyalások megkezdését. A német külügyminiszter elmondta, hogy az ügyben a „nyitott ajtók politikája” érvényesül, azonban egyértelmű, hogy egy háború kellős közepén nem lehet a tényleges tagságról beszélni.

Németország mellett más NATO tagállam, köztük az Amerikai Egyesült Államok és Franciaország is hasonló álláspontot képviselt a kérdésben.

Olaf Scholz német kancellár az Európai Politikai Közösség (EPG) moldovai csúcstalálkozóját követően elmondta, hogy Ukrajna csatlakozása a háború befejezését követően sem garantált, hiszen a NATO-hoz való csatlakozásnak számos komoly feltétele van. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára több alkalommal is elmondta, hogy nem lehet tudni, milyen irányba fog elmozdulni a július 11–12-i NATO-csúcs, azonban közvetve ő maga is többször elutasította Ukrajna csatlakozását a háború alatt. Stoltenberg szerint az elsődleges cél a jelenleg működő NATO-Ukrajna Bizottság átalakítása, mely lehetővé tenné a kulcsfontosságú kérdések gyorsabb és eredményesebb megoldását. Ezzel szemben Volodimir Zelenszkij ukrán államfő konkrét menetrendet vár a júliusi NATO-csúcsra, mely lépésről lépésre felvázolná Ukrajna csatlakozásának menetét a NATO-hoz.

Forrás: Magyar–Német Intézet, Berlini gyors

A címlapképen  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Olaf Scholz német kancellár kezet fog a kétoldalú megbeszélésük kezdetén a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 háromnapos hirosimai csúcstalálkozójának második napján, 2023. május 20-án. Forrás: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Iratkozzon fel hírlevelünkre