Bese Gergő atya: El a kezekkel a lengyel pápától!

Több mint két hónapja borzolja már a kedélyeket Lengyelországban a TVN24 lengyel ellenzéki hírtelevízió által bemutatott dokumentumfilm, mely úgy ábrázolja az egykori egyházfőt, mint pedofil ügyeket elhallgató néhai krakkói érseket.

A számos pontban nyilvánvaló hazugságot állító film „forrása” a Lengyel Népköztársaság hatalmi apparátusának anyagain alapul. A nagy bizonyossággal „hiteles” kommunista propaganda anyagok legfőbb célja a lengyel társadalom identitásának megkérdőjelezése.

Az elmúlt években az intézményesített Egyházat támadták, különösen az életellenes, szélsőségesen liberális abortuszpárti csoportok és az általuk felhergelt fiatalok. Ma még komolyabb a helyzet, a lengyel társadalom nemzeti identitását is erősítő személy kultuszát akarják relativizálni. Támadásba lendültek Szent II. János Pál pápa ellen.

A lengyel pápa halála után 18 évvel is a leginkább nemzetegyesítő történelmi alak Lengyelországban. Politikai oldaltól függetlenül szeretik országszerte és határokon túl az emberek.

Mi, magyarok is közel éreztük magunkhoz, hiszen keletről érkezett, elnyomott ország gyermekeként Rómába. Két alkalommal pedig ellátogatott a demokratikus átalakulás útjára éppen rálépett hazánkba, 1991-ben és 1996-ban.

A méltatlan és hazug vádak ellen a lengyel kormány is fellépett. Berendelték a Külügyminisztériumba Mark Brzezinski nagykövetet és tájékoztatták az esetleges következményekről az amerikai fenntartásban működő, a társadalmat végletekig megosztó TVN24 csatornáról.

A nemzeti hősként tisztelt II. János Pált többek között Mateusz Morawiecki miniszterelnök vette védelmébe, mondván: egyes körök kulturális háborút akarnak indítani a lengyelek ellen. Marek Jedraszewski krakkói érsek szerint II. János Pál emlékét azért támadják, mert az emberi méltóság, a házasság és a család védelmezője volt.

Április 2-án pedig százezrek vonultak Lengyelország utcáin, hogy ezzel is kifejezzék szolidaritásukat a Nagy Pápa mellett.

Május 13-án, a Fatimai Szűz jelenésének 106. és a Rómában ellene elkövetett merénylet 42. évfordulóján szentmisét mutatunk be Soroksáron a Fatimai templomban 17 órakor.

Imában összekapcsolódunk a lengyel testvérekkel és nemet mondunk a méltatlan támadásokra!

A címlapképen: Szent II. János Pál pápa szobra látható a római Agostino Gemelli kórház előtt 2023. március 29-én. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Claudio Peri

Iratkozzon fel hírlevelünkre