Felszentelték a Béke Királynője szobrát Dunavecsén

„Te, aki a Béke Királynője vagy, öntsd az emberek és a népek vezetőinek szívébe a vágyat, hogy a békét építsék, hogy a következő nemzedékeknek a remény jövőjét nyújtsák, ne a háborút; egy bölcsőkkel és nem sírokkal teli jövőt; egy testvérekkel és nem falakkal teli világot” – fogalmazott Ferenc pápa magyarországi látogatásán és Dunavecsén erre a felhívásra a katolikus közösség tettekkel is válaszolt.

Szombaton Bábel Balázs érsek atya felszentelte a Béke Királynője szobrát a település határában lévő körforgalomban. A szobor leleplezésében Nacsa Lőrinc képviselő úr volt segítségére, aki elmondta mekkora jelentősége van az útbaigazító szimbólumoknak. A kereszt, vagy Szűz Mária szobra utat mutat, az életünk helyes megélésének. Mindennél nagyobb szükségünk van a békére, a kontinensünk és a saját jövőnkért.

Nacsa Lőrinc beszédet mond a dunavecsei Béke Királynője szobor felszentelésekor. Fotó: Tass Római Katolikus Plébánia

A képviselő idézte Ferenc pápa szavait, melyek szintén a békére hívták a világot.

„Mi pedig a Szentatya kérést teljesítettük, egy héttel később összejöttünk és imádkozunk a kontinens hitéért, jövőjéért, a békéért.”

Ahhoz azonban elég embernek kell imádkozni, hogy ez bekövetkezzen. Erre is emlékeztessen minket Mária szobra és arra, hogy a hétköznapi munkánk, problémáink terheit hordozva rá tekintünk, erőt nyerjünk a feladatok és keresztjeink hordozásához. Tőlünk nyugatra más szelek fújnak, ott az ilyen köztéri szobrokat betiltják, lerombolják, eltüntetik. Jövő akkor van Magyarországon, a kontinensen, ha ilyen szobrokat állítunk, ami élő valóság.

Hazánk fennmaradásának záloga a kereszténység, annak megerősödése a helyi kis közösségeken keresztül tud megvalósulni.

Bese Gergő atya beszédet mond a dunavecsei Béke Királynője szobor felszentelésekor. Fotó: Tass Római Katolikus Plébánia

A képviselő Úr szavait megköszönve Vörös Sándor polgármesternek adtam át a mikrofont, hogy köszöntse a megjelenteket. Polgármester Úr köszönetet mondott a katolikus közösségnek, hogy belső munkálkodásán túlmutatva az egész településnek adott a szobor felállításával. Egy jelképet, mely túlmutat a mindennapokon, és keresztény üzenetet hordoz a globalizált világ polgárainak. Nem a virtuális világban vagyunk, hanem az offline térben valósítunk meg maradandót, a település szellemét befolyásoló műalkotást. Olyan értékmérő, mely alapján szervezhetjük életünket, nevelhetjük gyermekeinket, továbbléphetünk a mából a holnap irányába. A hála a legjobb szó, mert van egy közösség, ami építi a település életét – fogalmazott a polgármester.

A szabadtéri szentmisében az Érsek Úr Mária békét hozó szerepéről és az anyák családot összefogó küldetéséről értekezett. A homíliát követően fiatalok léptek a főpásztor elé és kezükben egy-egy koronát tartottak, Tass és Szalkszentmárton küldötteiként, hogy templomaik Mária szobrainak vásárolt új ékességeikre áldást kérjenek. Mindez pedig azon a napon történt, amikor az angol királyt és feleségét megkoronázták.

Az ünnepség a körforgalomnál egy jó hangulatú szeretetvendégséggel ért véget, együtt, közösségben, békében.

Ünnepi érseki mise és Szűz Mária szobor szentelés

Címlapkép: Leleplezik Mária szobrát Dunavecsén. Fotó: Tass Római Katolikus Plébánia

Iratkozzon fel hírlevelünkre