Virágvasárnap – Jézus ünnepélyes bevonulása Jeruzsálembe

Virágvasárnap Jézus ünnepélyes bevonulása Jeruzsálembe egy kiemelkedő esemény az ő és a jelenlévő zsidók életében.

Jézus nyilvánosságra lép, már nem titkolja senki előtt, hogy ki is valójában. Elfogadja az ünneplők köszöntését és azt, hogy a Messiás jelzővel illetik.

Ünnep a zsidóságnak, mert úgy érezték, hogy elérkezett a várva várt Messiás, Szabadító. Ő az, akiről a próféták jövendöltek! Tiszteletük jeleként pálmaágakat és ruháikat terítették a Mestert hordozó szamár lábai elé. A város már az ünnep hangulatában van, sok zarándokkal, vendéggel telt meg, ezért is aggódtak a szintén jelen lévő farizeusok, írástudók és főpapok, hogy akár az ő pozíciójuk is veszélybe kerülhet egy lázadás, egy káder csere esetén. A farizeusok közül többen arra utasították Jézust, hogy fogja vissza a tanítványait, a tömeget. Azonban ez a kérés már nem teljesíthető, a szellem kiszabadult a palackból, már nem lehet Jézust elrejteni, nem lehet figyelmen kívül hagyni szavait, tanítását, cselekedeteit. Az ünneplők között ott lehettek azok, akik akár Galileában, Szamáriában vagy Júda területén hallhatták, vagy akár részesei lehetettek csodás gyógyulásoknak.

Az események ezek után felgyorsulni látszanak. Az ellenzék fogást keres Jézuson, már elméletben készül a vádirat, csak egy belső ember árulása jönne kapóra. Vágyuk hamarosan beteljesül, hiszen Júdás szívében már megfogalmazódni látszik a szándék, hogy kezükre adja az Igaz embert.

Jézus számára tehát az elkövetkező napok már a nagy találkozásokról és egyúttal a búcsúzásról is szól. Érzi, sőt tudja, hogy küldetése végéhez közelít. Legyünk az elkövetkező napokban az ünneplő sokaság, a belső tanítványi kör vagy éppen egy meggyógyított. Ne engedjünk, hogy napjaink farizeusai eltereljék a figyelmünket a lényegről, arról, aki értünk adja az életét. Ne álljunk be a közömbösök sorába, hanem tevékenyen részesei legyünk a nagyhét eseményeinek. Szánjunk időt arra, hogy eljussunk a templomba, éljük át a liturgia misztikumát.

Kuporodjunk le az utolsó vacsora asztalához, álljunk Máriával a kereszt tövében, és izgatottan fussunk a szentasszonyokkal a sírhoz, mely üressége bizonyítja, hogy a halál legyőzhető!

Címlapkép: Domborműn Jézus ünnepélyes bevonulása Jeruzsálembe. Fotó: garten-gg/Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre